Er dere på bærtur i Lillomarka?

Postet av Lillomarka Orienteringslag den 2. Jul 2023

Hvis man har problemer med å finne postene, kan det føles som om man er på bærtur. Nå nærmer tiden seg for at man kan dra nytte av det og faktisk være det. Vanligvis pleier blåbærene i Lillomarka være modne i andra halvdelen av juli. På grunn av litt spesielle værforhold frem til nå, er det imidlertid litt uklart hvordan bærsesongen utvikler seg. Det kan se ut til at det blir en dårligere sesong enn normalt, men det er tross alt en del blåbær som begynner å modne nå.

Med fortsatt varme og ytterligere regn i tiden som kommer, kan det tenkes at det blir mulig med litt matauk rundt omkring i Lillomarka utover sommeren.

Hvis dere allerede har funnet alle postene i Lill-O-Dilten og Mini-Dilten, kan dere likevel bruke kartene for å finne frem til de stedene der det er mest trolig at blåbærene har hatt brukbare utviklingsmuligheter.

Kos dere!Hvem spytter i gresset?

Postet av Lillomarka Orienteringslag den 2. Jul 2023

Våre poster er fremdeles ute i skogen. Hvis dere ikke ser opp mens dere ser etter postene, men også har fokus på  bakken har kanskje i senere tid sett at det ser ut som om noen har spyttet i gresset. Dette er noe skjer hver sommer og tradisjonelt ble dette kalt for blant annet heksespytt og trollspytt.

Hvis dere ikke synes det er for ekkelt og heller kikker litt nærmere, vil dere finne et lite, grønt insekt inne i skummet. Det er en nymfe (= ikke voksent individ) til en av de skumsikade-artene som finnes i Norge. Inne i skummet har de et beskyttet og stabilt oppvekstmiljø der de sitter og suger plantesaft fra gresset. Hvis dere har barn med på turen (og voksne også for så vidt) kan det være litt artig å forklare at skummet dannes av et stoff som nymfene skiller ut fra endetarmen. Når stoffet blandes med luften, dannes skummet som de gjemmer seg i. Det betyr i praksis at man kanskje kan kalle det for "prompeskum"? Da vil barna helt sikkert huske det etterpå...

Husk på at det er både stort og smått å glede seg med på skogsturene!