Taubanen mellom Gjellebekk og Drammensfjorden

Postet av Asker Skiklubb den 19. Mai 2024

Ved post 2Z og 3Z på kartet Reistadåsen ligger det betongfundamenter i bakken. Dette er rester av taubanen som gikk fra et kalkbrudd på Gjellebekk og ned til cementfabrikken ved Gullaug.  Banen var 9 km lang og ble bygget i 1914.

På Stormyråsen/Skakkleivåsen like vest for post 6B var det en mellomstasjon, her kan du finne de store betongloddene som ble brukt for å stramme vaierne. Taubanen hadde opprinnelig 200 kurver til å laste steinen i, økt til 400 i 1923. Kurvene, drevet av en maskin på Gullaug, fraktet 420 kg stein hver. Banens stålkabler ble hengt opp i stolper av tre med fire bein. De ble erstattet med stålstolper i 1926. Fundmantene kan du fortsatt se flere steder i marka. 3 steder i marka står fortsatt loddene som holdt kablene stramme. Kablene som bar fulle kurver, trengte lodd på 20 tonn, mens 10 tonns lodd strammet returkablene. (https://www.geocaching.com/)

Se etter de små kryssene på kartet når du er på tur i terrenget. 






Nye turer i Kjekstadmarka og Vestmarka

Postet av Asker Skiklubb den 18. Mai 2024

Vi åpnet  turene på Blåfjell, Dikemark, og Tveiter i tillegg til Reistadåsen.Turene ligger i de fineste områdene av marka vår, og byr på mange flotte opplevelser, som for eksempel ved Åstjern i Kjekstadmarka! I denne delen av marka kan du virkelig finne fram villmarksfølelsen! 

Sjekk ut turo.no/asker for kart og turbeskrivelser.

NB: Liertrimmen turorientering har også poster ved Dikemark, og Flaggspretten turorientering har poster ved Fløyta på Tveiterkartet. 




Knollekalk ved Vollen/Arnestad

Postet av Asker Skiklubb den 8. Mai 2024

Ved post 2J på Arnestadkartet møter du en flott vegg av knollekalk. Knollekalken består av knoller av kalkstein i skifer (leiresediment) og er dannet i kambrosilurtiden. Bergarten er ganske vanlig langs kysten i Asker. I området finner du mye interresant geologi, og du kan lese mer om dette på Vollen Historielags nettsider.  

Ta en titt på fjellet når du er ute på postjakt i helga! 

god tur-o-tur!





Nå blomstrer tysbasten!

Postet av Asker Skiklubb den 22. Apr 2024

Det er ikke bare blåveis og hvitveis som blomstrer tidlig på våren. Tysbast blomstrer på bar kvist om våren, og får senere små røde bær. Både blomster og bær er svært giftige så behandle planten med respekt. Den er ikke uvanlig i Asker, og har også vært mye brukt som hageplante. Bildet er tatt like ved en post på Arnestad for noen få år siden. 





Hoppbakkene på Føyka

Postet av Asker Skiklubb den 16. Apr 2024

Hoppbakkene på Føyka er bygget i 2011, er er en fin rekrutteringsarena, hvor alle dagens barne- og ungdomshoppere har trent de siste årene, før veien går til større bakker. Da bakkene ble bygget var Halvor Egner Granerud allerede over på mye større bakker, men han har testet dem med langrennski! Halvor gikk i barnehagen rett ved siden av, og gikk på ski på Føyka så mye han fikk lov til i barnehagetiden. Han startet selve hoppingen i hagen hjemme, og deretter i den lille bakken på Holmen, som dere finner på kartet Grønlia. De bakkene er nå nedlagt.




2 Kommentarer