Soppsesongen er i gang (på en måte)

Postet av Lillomarka Orienteringslag den 30. Mai 2023

Det er allerede mulig å finne fersk sopp i skogen! Da jeg vokste opp, var sandmorkel en sopp som vi faktisk sanket og spiste gjentatte ganger under forsommeren. Takket være en kombinasjon av foreldre som var veldig nøye ved tilberedningen og trolig ikke så lite flaks overlevde vi heldigvis disse måltidene.

Med dagens kunnskap og utdannelse som soppsakkyndig vil jeg imidlertid på det sterkeste fraråde at dere faller for fristelsen å plukke og spise sandmorkel. Ellers kan det bli som det gamle ordtaket: "Den som en gang har spist sandmorkel, spiser aldri noen andre sopper"...

Til tross for at den faktisk er ganske god (hvilket ikke et kriterium for å skille mellom spiselige og giftige sopper), må dere virkelig huske på at dette er en dødelig giftig art! Bruk heller turene fremover til å se an naturen i forhold til hvor det kan tenkes å blir en fin soppsesong utover sommeren og høsten da mange ulike, gode og helt giftfrie arter dukker opp. 

IKKE SPIS DENNE!


God tur videre i LillomarkaLill-O-Dilten, post 11-20 på Romstjernkartet finner du nå i skogen

Postet av Lillomarka Orienteringslag den 5. Mai 2023

Våren er kommet til Lillomarka og dermed er også alle postene som vi har planlagt å legge ut på plass. 

Vår postutsetter for Romstjern-kartet skriver: "Det er fortsatt en del snø noen steder, men postene kan fint nås for de ivrigste.", og det gjelder vel alle dere, ikke sant?

Det er fremdeles flere poster på vei. Fjernpostene nord i Lillomarka kommer 1. juni, primært på grunn av hensyn til viltet men i tillegg ligger det nok en del snø der noen uker til. I tillegg kommer Ola Dilt-gjesteposter i Østmarka 2. juli og våre kulturposter 11. august.

Dermed ønsker vi dere alle mange gode og hyggelige turer!

 Ekstrapostene (Lill-O-Dilt-måneden) som er på Langsetløkka-kartet er på plass!

Postet av Lillomarka Orienteringslag den 4. Mai 2023

Nå begynner det å bli flotte forhold for turorientering i Lillomarka og det kommer fremdeles nye poster på plass. Før bladene kommer på busker og trær, er det ganske enkelt å få øye på postene men dette vil endre seg utover forsommeren.


Det er fremdeles stedvis vått og glatt, men dette problemet avtar raskt nå. Det er dermed ikke noen store vanskeligheter med fremkommelighet, men det må innrømmes at det er kjekt med litt ekstra (kanskje litt motvillig?) trekkhjelp i bratte og glatte oppoverbakker...


I terrenget der ekstrapostene ligger, var det i hvert fall ved dagens postutsetting en del aktivitet av terrengsyklister. Det minner oss om informasjonen som ble gitt i forbindelse med et o-løp ved Lake Tahoe i USA. Det ble der sagt at i det var mulig å kunne treffe på både klapperslanger og bjørn i løypa, men det var ikke noe å bekymre seg for. Det arrangøren av O-løpet i California imidlertid mente var skummelt, var om man traff på terrengsyklister! Ved Langsetløkka viste det seg heldigvis at terrengsyklistene var av den hyggelige versjonen som viste hensyn til andre i skogen. Vi regner samtidig med at det samme gjelder de som driver med turorientering, så dermed går dette sikkert bra. 


For øvrig er det ekstremt usannsynlig med bjørnobservasjoner i Lillomarka, men det er i hvert fall en teoretisk mulighet for at dere kan komme til å se huggorm hvis dere er heldige(!).

God Tur!Nå er åpningspostene tatt inn!

Postet av Lillomarka Orienteringslag den 4. Mai 2023

Men turorienteringssesongen er ikke avsluttet av den grunn. Vi setter fortløpende ut de manglende postene, så det er nok av poster å finne i  Lillomarka utover våren og sommeren.

Følg med på nyhetene på Lillomarka O-lag, så blir du oppdatert på hvilke poster som står ute samt om det er andre relevante meldinger. 

God Tur!