Herrestafetten under 10mila: NTNUI løper for ny plassering på podiet!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Mai 2025

Tyrving og Halden SK ønsker å gi dem kamp om å bli beste norske lag!

Over: NTNUI løp inn til 4. plass under 10mila i fjor.


I morgen er det klart for den svenske storstafetten 10mila. Den finner i år sted i Finspång, med 336 lag påmeldt i herreklassen.
 
Vinnerne fra 2 år tilbake – i Skellefteå – NTNUI, var best av de norske lagene også i fjor, da Eirik Langedal Breivik løp dem inn til 4. plass – bak de 3 svenske lagene Stora Tuna, OK Linné og IFK Göteborg.


- Vi har et sterkt lag også i år, sier Isak Jonsson – som selv har vist solid form i vår.
 
- Tradisjonelt er det mange utskiftninger fra år til år hos oss, men i år er det bare en vi har «mistet» fra fjorårets lag, fortsetter lysluggen som vant NM-natt før påske.
 
Men ikke alle studentene fra Trondheim har hatt like vellykket vårsesong som Isak, både mindre god form og tunge bein har preget noen sentrale løpere:

- Det har vært noe småtteri. men det er under kontroll. Så vi stiller med det beste laget vi kan.
 
Har dere mål om å komme på podiet?

- Ja, vi har vært der de siste sesongene, dermed ligger det listen, svarer Isak – og fortsetter:
 
- Jeg tror det blir en tett stafett, og mange lag som kjemper i toppen.
 
I fjor avgjorde nevnte Eirik Langedal Breivik kampen om 4. plassen til NTNUIs favør. En kamp også Tyrving var innblandet i langt ut på sisteetappe, men de endte til slutt som nummer 6 i Nynäshamn i fjor.


De sikter mot noe av det samme i år:

- Vi vet at det er 3 lag som er vanskelige å slå, sier Kenneth Buch som er trener i Tyrving – og han sikter da til de svenske lagene som la beslag på de tre øverste plassene i fjor.
 
- Men vi har et sterkt lag og tørr å drømme, og jeg tror vi kan være nære pallen. Men med klubbrekord, altså topp 5 – vil vi være fornøyde, fortsetter Kenneth.


Høy målsetning, men treneren er trygg på sitt løpermateriale:

- Jevnt over er laget sterkere enn i fjor. Men da var vi litt heldige med toget på «långa». Der skal vi ikke være i år, derfor må vi bruke litt krutt på de 3 første etappene, slik at vi kommer ut i en god posisjon på «långa».


- Det er såpass avgjørende å være med på «långa», at vi må gjøre det slik.
 
 Har dere mål om å være beste norske lag?

- Det skal vi være, kommer det kjapt fra Kenneth – før han fortsetter:


- Vi skal være best i byen – selv om vi holder til litt utenfor Oslo, og beste norske lag. Så er det nok mer krevende å bli best av de norske lagene enn å bli best i Oslo.


- I tillegg har vi også et damelag som vi håper sparker ganske bra fra seg. Historikken er ikke så bra hos dem som gutta, men drømmer om å bli topp 15, og bør ikke være så langt unna det.


Halden SK var best av de norske damelagene med sin 3. plass i fjor. Da løp gutta fra grensebyen inn til 10. plass:
 
- Vi har ikke diskutert plassering, men ønsker stabile prestasjoner, sier trener i Halden SK, Raul Ferra.
 
- Dessverre mangler vi Magne Dæhli i år, men de andre løperne på laget har vokst og blitt bedre. Derfor håper vi å kunne forbedre 10.plassen fra i fjor, fortsetter spanjolen med treneransvaret for klubben fra Østfold.
 
Da må de også ha noe bedre flyt enn i fjor:
 
- Nøkkelen er stabile prestasjoner på alle etapper. I fjor ble det litt for mye feil på de gaflede natteetappene, det må vi unngå i år.
 
- I tillegg er det viktig med gode prestasjoner på de tre dagetappene før «långa» natten, slik at vi kommer ut i en god posisjon på «långa».
 
 - Da kan en topp 5 plassering være realistisk. Selvfølgelig forutsatt at alle presterer på topp.
 
 Har dere ambisjon om å bli beste av de norske lagene?
 
- Det er alltid noe ekstra, og noe vi skal kjempe for selv om vi vet at både NTNUI og Tyrving har sterke lag. Men vi håper å kunne kjempe mot dem.
 
Du kan følge kampen mellom de beste norske lagene, og resten av all action under 10miladøgnet i Finspång, som innledes med ungdommene lørdag tidlig ettermiddag: her

 
 
 Hos andre favorittlag er det også norske løpere, både OK Linné og IFK Göteborg har norske innslag i sine lag.
 
 Førstnevnte har Lukas Liland, Kornelius Kriszat-Løvfald og Oskar Spets Storhov som en del av sitt lag, mens IFK Göteborg har Vegard Kittilsen som en viktig mann på natten. Her er det ellers noe usikkerhet rundt om Elias Jonsson er skadefri – og løper. Mens Kasper Fosser sannsynligvis tar seg av ankeretappen for de blå-hvite fra Göteborg.

 




Følg 10mila live!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Mai 2025

Ett døgn med orientering i Finspång i helgen!


Til helgen finner den svenske storstafetten 10mila sted i Finspång.
 
Med mer enn 900 lag påmeldt i de tre stafettene som innledes med ungdommene klokken 14:30 på lørdag, før det fortsetter med herrenes 3 første etapper lørdag kveld og damenes nattetapper når mørket har senket seg lørdagskveld.
 
Deretter er det jaktstart for gutta – med den beryktede «långa natten, og herrestafetten fortsetter da til målgang søndag morgen.
 
I gryningen søndag er det jaktstart i damestafetten, som da innledes med damenes lengste etappe, og vinnerlaget i dameklassen er stipulert å gå i mål like før klokken 10 søndag formiddag.
 
Da er det gjort unna nesten et døgn med orientering, noe som kan følges live.
 
Dette både via Web-TV hos Det Internasjonale Orienteringsforbundet (IOF) og via liveresultater.
 
Du finner dette via linkene nedenfor:
 
Web-TV
 
 
Liveresultater

 

Hjemmesiden til arrangementet





Young Vik med 3.plass på dagens Swedish League!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Mai 2025

Viser form før helgens 10mila.


Over: Pallen i dameklassen i dagens løp.


Under: De tre beste herrene på dagens mellomdistanse. Foto: Per Gustås, Linköpings OK


Landslagsløper Pia Young Vik løp i dag inn til 3.plass på mellomdistansen i Swedish League utenfor Linköping.


Jenta som løper for den svenske klubben OK Linne var bare slått av suverene Tove Alexandersson og Sanna Fasth etter drøye 35 minutters konkurransetid i de svenske skoger.

- Det var ikke noe toppløp, men klarte å unngå de største feilene i hvert fall, sier hun selv.
 
 Uansett en fin formbeskjed bare dager før den svenske storstafetten 10mila, hvor Young Vik får en sentral rolle for OK Linne - som er ett av favorittlagene.

- Målet på 10mila blir vel at hele laget klarer å gjennomføre gode stafettetapper. Om vi gjør det, tror vi at vi kan kjempe om topp 5, er ordvalget til Young Vik om det som venter i Finspång til helgen.

I herreklassen i dag var det ingen norske løpere på pallen i konkurransen som ble vunnet klart av Anton Johansson. Men sveitsiske Matthias Kyburz løp i Tyrving-drakt inn til 3.plass, bare slått av nevnte Johansson og Gustav Bergman.


Kyburz løper sisteetappen på Tyrvings lag på 10mila, som har ambisjoner om å kjempe i toppen.


Lukas Liland ble nummer 4. Liland er under 10mila en del av det sterke laget til OK Linne, hvor han sannsynligvis blir å se på den lengste nattetappen.


Marie Olaussen og Andrine Benjaminsen ble henholdsvis nummer 5 og 9 i dag. Mens Eirik Langedal Breivik løp i mål til 9.plass.


I den yngste juniorklassen for jenter ble det seier til Halden SK ved Coralie Waldner - fra Sveits, med Helene Scheele på 3.plass.





10mila damestafetten: Halden SK sikter på å forsvare 3. plassen fra i fjor!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Mai 2025

Nydalens SK og NTNUI har også ambisjoner om å prege den svenske storstafetten.

Over: Halden SK kunne juble for 3. plass under 10mila i fjor.


Med bare noen dager til den svenske storstafetten 10mila i Finspång, melder arrangøren om rekordmange påmeldte lag.
 
Totalt – fordelt på de tre ulike stafettene – er det 905 lag påmeldt, 281 av disse i dameklassen.
 
Her var Halden SK – med sin 3. plass – best av de norske lagene i fjor i Nynäshamn.
 
- Vi sikter mot noe liknende som i fjor, sier Ines Berger.
 
Sveitseren i Halden-drekten løp 4. etappe i fjor, og med beste etappetid løftet hun laget inn i tetkampen da hun løp dem opp fra 13. til 3. plass.
 
En plassering hun altså mener de er i stand til å forsvare:

- Med Natalia Gemperle – som er en solid tilvekst - som ny løper i klubben. I tillegg til at alle vi andre har trent bra gjennom vinteren, og utviklet oss - bør vi være minst like bra som i fjor. 
 
I fjor vil mange hevde at Halden SK hadde en stafett i «medvind» og marginene med seg, dermed kan en stille spørsmål om de vil kunne prestere like bra om det – eventuelt – skulle dukke opp «skjær i sjøen» underveis:


- Alle løp, og stafetter, lever sitt eget liv. Og vi – som lag - må håndtere det som til enhver tid dukker opp av utfordringer. Men det er vi forberedt på, er ordvalget til Ines når hun utfordres på dette.
 
Med både Megan Mitchell og Natalia Gemperle som en del av laget, vitner det om en uhyre sterk avslutning. Uten at Ines vil avsløre hvordan det faktisk blir:

- Laget er tatt ut, men vi har sagt at vi ikke skal offentliggjøre det ennå.
 
Er det godt nok til en ny topp 3 plassering?

- Vi har mål om det, men hovedmålet er å løpe gode orienteringsløp.

 
Under fjorårets 10mila gjorde Nydalens SK så gode orienteringsløp at de ledet ut på sisteetappe. Det endte med 6. plass til slutt.


- Vi ønsker å dra til Sverige for å ha det moro, og prege stafetten, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg på direkte spørsmål om deres mål i år.

- I en stafett med 5 timer orientering, både på dag og natt, er det vanskelig å prate om plasseringsmål, fortsetter veteranen.


Uansett er det ikke vanskelig å se at klubben fra Oslo er både sterkere og har flere kort å spille på enn i fjor:
 
- Vi har ikke mistet noen, samtidig som vi har fått tilbake Alice Eid etter at hun var gravid i fjor. I tillegg er Emma Arnesen ny i klubben siden 10mila i fjor. Dette – sammen med en rekke gode juniorer – gjør at vi nå har en helt annen bredde enn tidligere, og to gode lag.

Er det beste laget godt nok til topp 3 plassering?
- Vi har ikke diskutert spesifikt plasseringsmål, men de siste årene har vi lyktes med å komme topp 6 i de store stafettene. Vi får håpe vi kan oppnå det også nå.


 NTNUI var innenfor topp 6 til de løp ut på sisteetappe i fjor, men endte til slutt som nummer 9. 
 
 De stiller også med et sterkt lag i år, og allerede på søndag var de ivrigste på plass i Sverige for de siste 10mila forberedelsene:

- En gjeng av oss kom på søndag. Men de som frykter «brakkesyke» kom ikke før til den ordinære precampen som startet på onsdag, sier Ane Dyrkorn.
 
 Med såpass god tid til forberedelser, bør de også vite litt om hva som venter til helgen:
 
 - Det er standard svensk terreng, som mange behersker, og ettersom vi har vært en del i området føler vi oss ganske trygge.
 
 Hva er målet?
- Innlede som i fjor, og gjennomføre bra. Vi kommer langt med stabilt gode løp av alle, kommer det kjapt fra Ane.
 
Hun sikter da til at fjorårets innledning ga 2. plass etter nattetappene og 4. plass ut på sisteetappe. Som nevnt endte det med 9. plass, uten at landslagsløperen vil uttale noe mål om plassering i år:
 
- Vi er fornøyde om folk får ut det de er gode for under stafetten, sier hun – og fortsetter:
 
- I år er det også en litt annerledes stafett, med en del lengre etapper, som jeg tror kan passe oss bra. Men det er vanskelig å si noe om plassering, for det er veldig avhengig av hvordan stafetten utvikler seg.


For å være i stand til å påvirke den utviklingen på best mulig måte er en del av NTNUI-løperne med på dagens konkurranse i Swedish League i Linköping – som en generalprøve før alvoret lørdag og søndag. 
 

Du kan se stafettene fra Finspång, som innledes med ungdommene lørdag tidlig ettermiddag: her

  

I tillegg til de nevnte norske favorittlagene, er det norske løpere også på andre favorittlag. Både IFK Göteborg, OK Linné og fjorårsvinner Stora Tuna har norske innslag i sine lag.
 
 Hos førstnevnte er Ingrid Lundanes og Victoria Hæstad Bjørnstad løpere som skal bidra til at laget som ble nummer 2 i fjor kan få nok en topplassering – om den nevnte duoen tar seg inn i førsteoppstillingen til klubben som har en meget bred tropp, og dermed også et særdeles sterkt andrelag.
 
 I OK Linné sitt lag er Pia Young Vik og Kristin Melby Jacobsen sentrale løpere og hos Stora Tuna – som vant i fjor – er Marie Olaussen en viktig brikke i laget.

 




Plussgrader og sol under andre løp i Saltenkarusellen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Apr 2025

Sprint på programmet denne tirsdagen fra Bodøsjøen friluftsmuseum.

Over og under: Fine løpsforhold.



Tirsdag arrangerte Bodø og omegn IF-orientering 2. løp i Saltenkarusellen.

 

Fjorårets NM-sprint arrangør hadde også denne øvelsen på programmet denne tirsdagen fra Bodøsjøen friluftsmuseum.
 
 I et terreng med blanding av skog, veier og en inngjerdet barnehage – fikk løperne utfordringer på kart i stor målestokk.


 Med bra vær, altså 4-5 grader, sol og vindstille, var det nesten 50 løpere til start. Været denne tirsdagen var en stor kontrast til forrige uke da sesongstarten i karusellen fant sted i et ufyselig vær med regn, sludd og vind.
 
 Dermed kunne en denne siste tirsdagen i april ha gode veivalgsdiskusjoner på arena etter løpet – i en triveligere form enn for en uke tilbake.
 
 Den som – muligens – hadde fasit hva gjelder veivalg var Marius Rekkedal Edvardsen, som noterte seg for beste tid i lengste løype.

Ellen Arntzen hadde lagt løypene.
 
 Løpsleder Jan Prytz tok seg av registering og tidtaking.


 Se den lengste løypen her:

 A-løype.pdf

 

Resultater