Taubanen mellom Gjellebekk og Drammensfjorden

Postet av Asker Skiklubb den 19. Mai 2024

Ved post 2Z og 3Z på kartet Reistadåsen ligger det betongfundamenter i bakken. Dette er rester av taubanen som gikk fra et kalkbrudd på Gjellebekk og ned til cementfabrikken ved Gullaug.  Banen var 9 km lang og ble bygget i 1914.

På Stormyråsen/Skakkleivåsen like vest for post 6B var det en mellomstasjon, her kan du finne de store betongloddene som ble brukt for å stramme vaierne. Taubanen hadde opprinnelig 200 kurver til å laste steinen i, økt til 400 i 1923. Kurvene, drevet av en maskin på Gullaug, fraktet 420 kg stein hver. Banens stålkabler ble hengt opp i stolper av tre med fire bein. De ble erstattet med stålstolper i 1926. Fundmantene kan du fortsatt se flere steder i marka. 3 steder i marka står fortsatt loddene som holdt kablene stramme. Kablene som bar fulle kurver, trengte lodd på 20 tonn, mens 10 tonns lodd strammet returkablene. (https://www.geocaching.com/)

Se etter de små kryssene på kartet når du er på tur i terrenget. Nye turer i Kjekstadmarka og Vestmarka

Postet av Asker Skiklubb den 18. Mai 2024

Vi åpnet  turene på Blåfjell, Dikemark, og Tveiter i tillegg til Reistadåsen.Turene ligger i de fineste områdene av marka vår, og byr på mange flotte opplevelser, som for eksempel ved Åstjern i Kjekstadmarka! I denne delen av marka kan du virkelig finne fram villmarksfølelsen! 

Sjekk ut turo.no/asker for kart og turbeskrivelser.

NB: Liertrimmen turorientering har også poster ved Dikemark, og Flaggspretten turorientering har poster ved Fløyta på Tveiterkartet. 

Knollekalk ved Vollen/Arnestad

Postet av Asker Skiklubb den 8. Mai 2024

Ved post 2J på Arnestadkartet møter du en flott vegg av knollekalk. Knollekalken består av knoller av kalkstein i skifer (leiresediment) og er dannet i kambrosilurtiden. Bergarten er ganske vanlig langs kysten i Asker. I området finner du mye interresant geologi, og du kan lese mer om dette på Vollen Historielags nettsider.  

Ta en titt på fjellet når du er ute på postjakt i helga! 

god tur-o-tur!