Rapport frå fellestur 15.aug

Postet av Tormod Skilag den 16. Aug 2017

12 stilte opp på fellesturen i Frylia tysdag. Turen var lagt opp som ein rundtur. Vi kjørte til Øyasetra og starta med å klyppe post 37. Videre på godt merka sti ( raude og kvite treskilt ) gjennom skogen til Fløtardammen og post 38. Ole K Nybakken har hengt opp info om historia til dammen og bruken av den. 

Utdrag frå infotavla: Sitat: " Trolig var dammen bygd på slutten av 1800 tallet. Dette var ein "nåledam". Kort  fortalt fungerte den slik at en stakk nåler (fjøler) tett i tett ned i vannet , der gikk "nålene" mot en tykk bjelke som gikk på tvers av hele elva og bli  "låst" mot bjelken av vanntrykket. Nålene ble festet mot toppen av dammen som fungerte som gangbru for damvokterne.Hans oppgava  var bl.a å sette nålene og løsne disse for å slippe gjennom oppdemt vann.  I toppen av nålene var det en anordning slik at nålene bli hengende igjen i damtoppen når damvokteren slapp gjennom vannet.

Fløting i Frya opphørte i 1969.  En stor flom i 1995 ødela anlegget. Pga det kulturhistoriske ble den bygd opp på nytt og stod ferdig i 1997.  En ny flom i 2013 ødela anlegget på nytt.   Den vart på nytt bygd opp att slik den fremstår i dag, men nå er den uten toppfestet for nålene " Sitat slutt  ( meir info står på tavla, så da får du ta turen innom )

Det er veldig morro å besøke plasser som denne, som har ein historisk sus over seg.

Vi gjekk videre til vi møtte på traktorveg og post 39.

Ein fin rundtur, i god temperatur.  I dag var det nødvendig med regnklær og fjellsko / støvler. Takk for turen

Det var VÅTT !!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.