Fra jomfruelige Kregneskjølen til premieutdeling i KM langdistanse

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Sep 2022


KM i Sjetnmyra er vel overstått: Alle løpere er kommet i mål, premiene er delt ut, samlingsplass er ryddet og postene er i hus igjen. KM-dagen var over, ja, men det har vært mye før det!


Hvor lenge tilbake vi skal starte er som en ser det, men det første kartet som faktisk dekte hele Kregneskjølen var NTHI`s kart Råbygda fra 1962. Det er mange av dagens eldre løpere som startet som nybegynnere i junior- og gutteklassene som fikk sin opplæring med treningsløp fra grustaket like sør for Stensåsgården NØ i kartet. Det var NTHI og etter hvert det nystartede o-laget Gaula som arrangerte.

OL Gaula og Melhus inngikk en avtale i 1983 om fordelinga av terreng i området som ga Melhus anledning til utarbeide moderne kart over hele Kregneskjølen.
 
Gaula hadde på den tida tatt over rettighetene til Råbygdkartet og laget et moderne kart i forbindelsen med student-VM i 1988, synfart av de beste synfarerne i verden. Det dekket omtrent halvparten av Kregneskjølen østfra i tillegg til Råbygdmarka naturligvis.

Melhus fikk kart over Momarka i 1985 og omfattet også den aller nordligste del av Kregneskjølen. Det har med andre ord ikke vært moderne kart over den vestre halvdel av Kregneskjølen før i dag.




Audun B tegnet vinteren 2019-20 grunnlagskartet over Kregneskjølen med bakgrunnsdata bl.a. med laserkurver, vegatasjonskart og de gamle o-karta.

Et arbeid der det ble brukt vel 150 timer på. Kartet over er over samme området som de to andre utsnittene.  

Kregneskjølen er nå en del av kartbasen Sjetnmarka.

Våren 2020 startet Eivind synfaring på Kregneskjølen og etter vel 200 timer med synfaring og rentegning var det meste gått over en gang høsten 2021. Kartutsnittet over er det samme som til venstre, men med masse kruseduller etter å ha korrigert under dagens marsj. Til kvelds er det bare å sette seg til pc`en og rette grunnlagskartet etter observasjonene.




Audun tok så over kartet nå i vinter og startet løypelegging. I sommer var det ut i terrenget og se over kart og terreng både i løpstraseene og ved postene. Kart og løyper er justert mange ganger.
Det er nesten umulig å oppsummere den del av jobben i timer, men svært mange timer er det blitt.

Resultatet ser du til venstre og post 7 er for øvrig væskepost som Johannes Halvorsrud og Stefan Krog Dodig betjente under løpet.


KM-dagen nærmer seg: Postbukker og skjemer bæres utog løypene trykkes etter hvert, funksjonærliste justeres, påmeldinga kommer inn og det kalles inn til dugnad. Først med trekking og sveising av kart, plakater lages, før en del av oss møtes i Sjetnmyra for rigging fredag kveld før løpet.


Da møtte det oss dette synet:


Til venstre filosoferer Kåre hvordan løperne kan passere denne "innsjøen" uten å bløte ut skoene i innløpet. I bildet over er en kanal gravd lørdag morgen og vannet siger ut. Etter ei stund var innløpet ganske tørrlagt. Godt jobbet, Kåre!




Samlingsplassen ble rigget, klar for å ta i mot løpere dagen etter....

og her er en av de første telt-slagerne kommet. NTNUI har en stor kontingent løpere og de dominerte i senior damer og herrer skulle det vise seg.



Ved start har Kjell Rune, Frank Egil og Stefan rigget starten etter alle kunstens regler. Det er bare å rykke inn i båsene etter hvert som startklokka tikker. Alt foregår stille og rolig - helt til startsignalet går.




På samlingsplass er det kjemisk rensket for løpere og publikum venter i spenning på innkomsten - om ei stund. 

Også i målteltet er det fred og fordragelighet. Eivind, Stein Ivar og Trine speider etter løpere ved målbukken.



Løypelegger Audun og fotograf/kontrollør Bjørn Peder Løvås ser spent på om fjorårets KM-vinner i H21, Johan C Ørke, kan forsvare tittelen. Han klarte det ikke og havnet midt på treet denne gangen.
Dette er stedet startposten er plassert og mange løp inn feil skogsvei herfra.


Steinar, Sanna og disker opp med saft, skuffkake, vaffel og kaffe. Det tar litt tid før handelen tar seg opp, men det ble denne gangen også!




Ved premieteltet var det også start for Småtroll-løypa med påfølgende premieutdeling.

Det som er samlet på premiebordet er gavepremier bl.a. fra Rema 1000, Spar og Sport1 og de ble til Uttrekkspremier.
De tre beste i hver klasse fikk medaljer og vi delte ut 31 medaljer i alle valører.




Det som virkelig slå an var Hege sin håndmalte kopp som alle medaljevinnerne og alle i de yngste klassene fikk.

Hver kopp ble håndmalt og lagt i stekeovn i nesten ett døgn for brenning. Det er itte no knussel!

Et minne for livet!




Kjellrun Sporild er tidligere verdensmester og ble kretsmester i D65. Her i samtale med løypelegger Audun og Jens Arne som trakterte starten for de yngste.

John var den ene av to løper fra Melhus denne gangen. Vi brukte opp våre løpere som funksjonærer. Han løp i klassen H60. Mona Windseth løp C-løypa som startet like bak skytterhuset.


Premieutdeling ble det. Samspillet mellom speaker Atle og premieansvarlige Hege og Klara var virkelig flott. En verdig avrunding av løpet ble det. Her kommer noen bilder fra denne seanse:


Her er pallen i klassen D50 f.v. Gøril Eide, Byåsen, Kristin Haugskot, Trollelg og Tone Almås, Leik.

Anna Bellingmo fra Gaula ble kretsmester i D15-16.



Her er klassen H60 f.v. Jostein Alvestad, Wing, Dag Ove Tinnmannsvik, Trollelg (svært god løper på 70- og 80-tallet) og Haakon Arnesen, Byåsen.


Rolf Wærnes, Orkanger tok seieren i H70 foran Knut Lillealtern og Nils Olav Vennevik begge Freidig.

Gaula og familien Røstum tok sin andre gullmedalje for dagen, denne gangen med Jon i H50. Agnar Renolen, Wing kom på andreplass.

Leidulv Vinje, Nidarøst t.h. ble kretsmester i H80 foran Anders Lauglo, Trollelg. Her snakker vi om veteraner!



På bildet over sees vinnerne i D21 med fra venstre Aurora Gjølsjø, Ane Dyrkorn og Thea Dyrkorn alle fra NTNUI.

I herreklassen ble det også bare NTNUI`ere på pallen. F.v. Ulrik A Arnesen, Mads Eidsmo og Sander Arntzen.

Seierspallene for damer og herre senior har løpere både i noregstoppen og i verdenseliten. Virkelig et sterkt knippe toppløpere!


Resultater fra mesterskapet kan leses på Brikkesys.



Løperne forlater etter hvert løpsarenaen i Sjetnmyra. Noen godt fornøyd med innsatsen andre litt mindre fornøyd, man alle fornøyd med dagen på Kjølen og med at været rettet seg under konkurransen. 

Fornøyd var arrangørstaben også med egen innsats. Det kan for øvrig rett og slett ikke gå galt med denne stødige og arbeidsomme gjengen. Her bunkres det opp med rester fra kiosken, så nedrigginga kan gå radig. 
Vel blåst!




Arrangementet er ikke komplett før alt er ferdig. Noe av det siste som gjøres er "postplukk" i ordets rette forstand. Småtroll-løypa som Sanna og Emma både satte ut ble også tatt inn av dem. Så var det de 38 postene i KM inklusiv væskeposten som Audun hadde satt opp ei uke før. Nedtakinga ble utført av Martin, Kjell Rune og Frank Egil som bar inn mange kg aluminium.

Frank Egil kom med følgende kommentar og bilder tirsdag kveld:

Postinntak på Kregneskjølen i fin ettermiddagssol nå nettopp. Sugende rusletur for min del, der jeg kontemplerte litt rundt det at det er helt uvirkelig at H21-klassen travet rundt oppå Kjølen på lørdag med en fart på 6.30 pr kilometer…😮 Sykt fort!!


Kregneskjølen har ikke mistet sin magi, selv etter at løpet er ferdig: