Verdenscupinnledning i Sveits: «Håper vi får se at de unge løperne har løftet seg!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Mai 2024

Sprintdistanser i Sveits fra fredag til søndag.


Over: Tobias Alstad gjør sin verdenscupdebut i helgen.


- Det er vanskelig å proklamere forventninger om plasseringer topp 3 eller topp 6 i forkant av denne verdenscuprunden med sprint, innleder landslagssjef Janne Salmi når han retter blikket om det som venter i bygatene i Sveits under verdenscupinnledningen de kommende dagene.


 - Vi hadde 5 løpere videre fra kvalifiseringen under knockoutsprint på EM i Italia i fjor høst. Det var svakt. Fredag bør vi ha dobbelt så mange videre, fortsetter landslagssjefen.
 
Kvalifisering på knockoutsprint i sveitsiske Zofingen på fredag er altså starten på årets verdenscupsesong. Her skal til sammen 260 løpere fra 32 nasjoner løpe om «retten til» å delta når det blir heat under knockoutsprinten i Olten lørdag.
 
30 stykker av hvert kjønn blir å se i første heat lørdag, som er kvartfinalene. Deretter er det semifinale, før det hele avgjøres i finalen som består av 6 løpere:

 

- I Italia på EM i fjor hadde vi 1 løper i finale og 2 løpere i semifinalene. Vi bør helst ha dobbelt så mange norske løpere å langt i konkurransen på lørdag, skisserer landslagssjefen.
 
 
 Etter lørdagens knockoutsprint, venter individuell sprint på søndag. Også det i Olten:


- På den individuelle sprinten er det realistisk å håpe på 1 topp 3, ytterligere en topp 6 og enda en løper blant de 10 beste. Men det viktigste av alt er at alle de unge løperne vi har med i det norske laget, viser at de tar steg mot å bli gode løpere på internasjonalt nivå, er ordvalget til landslagssjefen – som er kjapp med å legge til:

- Men det er alltid veldig tett og tøft på sprint internasjonalt.

- Sveitserne, som også er på hjemmebane, er alltid gode. Det samme er Sverige.


Likevel skal Norge ta mål av seg til å holde jevne steg med de nevnte nasjonene om en ser på hele verdenscupsesongen:


- I verdenscupen hadde vi i fjor målsetning om å nærme oss Sveits. I år er målet å være like bra som Sveits i totalen. Fortsatt er nok Sverige litt sterkere, selv om de kanskje er litt svakere på damesiden akkurat i den første runden av verdenscupen.

 

Denne første runden av verdenscupen – som i tillegg til konkurransene i Sveits fra fredag til søndag - består av individuell sprint og sprintstafett i Genova i Italia, danner utgangspunktet for uttaket av den norske laget til sprint-VM i Skottland:
 
- Selv om det har vært noen sprintløp tidligere i år, legger vi klart mest vekt på verdenscupløpene i uttaket, slår Salmi fast:


- Derfor er det også bra at det er forskjellige typer sprint. I Sveits er det flatt og litt «klassisk» sprint, mens det er mer fysisk i Italia. Under VM blir det en kombinasjon av dette, noe som gjør at verdenscupløpene gir et godt grunnlag for uttak av VM-laget.


VM-laget blir offentliggjort i første del av uken etter løpene i Italia, men før den tid er det altså mye moro med sprintorientering på høyeste internasjonale nivå for de 17 norske løperne på verdenscuplaget.


Det innledes altså med kvalifisering på knockoutsprint fredag ettermiddag.


 Program verdenscup Olten:

Fredag 24. mai, kvalifisering knockout sprint, Zofingen kl 14 – 16
Lørdag 25. mai, knockout sprint heat, Olten kl 10 – 14
Søndag 26. mai, individuell sprint, Olten kl 12 – 16

Startlister, live og resultater under verdenscupen ser du hos IOF: her


Konkurransene kan også følges på IOF TV med engelske kommentatorer via linken nedenfor (de sendes også på svensk TV (SVT):


IOF TV  


Her kan du følge alle fire konkurranser fra Olten, i Sveits og Genova i Italia for 30 Euro. Om du betaler for hver enkelt konkurranse for seg, vil det koste deg 9 Euro per konkurranse.
 
Kvalifiseringen i på fredag i Zofingen kan bare følges via IOF Live.

 

Norges lag:Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.