Bjørg Singstad til minne

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Jun 2020


Det er på sin plass å hedre Bjørg Singstad sin innsats for o-sporten. 

Bjørg døde og ble begravet sist i april  i år og hun ble nesten 90 år gammel. På grunn av møterestriksjoner ble det en avmålt seremoni for de nærmeste. Det er derfor viktig å minnes henne med en liten omtale for sin deltagelse i o-miljøet i Melhus idrettslag i mer enn et halvt århundre. Det var en krans fra o-avdelinga ved båra. Presten som ledet seremonien var Kjell Arne Morland som har hatt mye med Bjørg å gjort gjennom tida han har vært i Melhus, både gjennom o-sporten og speiderbevegelsen.

Bjørg var fra ungdommen av svært idrettsinteressert med håndball som favorittsport i starten. Men da hun traff sin mann Jens Olav sist på 40- tallet, ble hun også en del av o-miljøet som på den tida var fersk etablert som o-avdeling i Melhus i.l.

Bjørg var i begynnelsen først og fremst en støtte for Jens Olav som var en av flere bærende innen o-avdelinga frem til først på 60-tallet. Da deres egne barn vokste opp og kunne delta selv mot slutten av 60-tallet ble Bjørg mer og mer aktiv o-løper og støttespiller.


Den mest aktive perioden startet nok i 1971, da Jens Olav dro igang turorientering i MIL. I til sammen 20 år hadde de to ansvaret for hele Turo-opplegget i klubben. Midt i denne perioden var hun også leder noen år.På bildet til venstre ser vi Bjørg foran i midten som leder ved årsavslutninga i 1986 der Kjellrun Sporild forteller om NM- løypa (lang).


Her kommer et utdrag av en omtale av henne på o-avdelingens 70-årsjubileum i 2016:

 • Æresmedlem i MIL.
 • Engasjert i håndball og skiskolen. Opptatt av MIL.
 • Leder o-avdelinga i 3 år 1985-1987.
 • Ansvarlig i turorientering i 10 år 1988-1997.
 • «Medansvarlig» når Jens Olav var turo-ansvarlig 1971-1980.
 • Sydde kartmapper som ble brukt i skolen på 50-tallet. Broderte o-skjerm for o-avdelinga og sydde noen o-drakter rundt 1980.
 • Leder i jubileumskomiteen 1996.
 • Vertskap for O-turmarsj mellom Husdalen og Lensvik i 1979 og Ingdal og Lensvik i 1993.
 • Svært idrettsinteressert og ivrig deltager i o-løp i mange 10-år.
 • Levende interessert i friluftsliv og trim.
 • Løfter blikket langt fram og setter ting i sammenheng.

Sammen med Jens Olav en inspirator og forbilde for mange.


Martin Melhuus har kommet med noen bilder som kan vekke minner for mange. Martin har mange ganger lagt "skylda" på Jens Olav (og Bjørg) for at o-basillen fikk så sterk innpass hos han. Han besøkte Bjørg og Jens Olav jevnlig de siste åra på Melhuset og Horg sykehjem.


Dette bilde er av legendariske Jens Olav Singstad som fra 1950-tallet bidro sterkt til at vi har et stort O-miljø i nedre Melhus.
Bildet er tatt 22.februar 2020 på Horg Sykeheim. Inger Flaa har for lengst fått tittelen «Mor Gaula». Bjørg Singstad fortjener æresbetegnelsen «Mor MIL-O».

Historien er også slik at Bjørg fikk en o-skjerm av Martin, men Inger likte den så godt at hun måtte få den. Bjørg måtte derfor få en ny en som erstatning.Dette bildet er av Bjørg i 17. oktober 2019 hvor hun orienterer med gåstol på Horg Sykeheim.

Vi takker Bjørg for sin innsats for o-sporten i Melhus.