Julesprintløyper på Brekkåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 22. Des 2020


Har du lyst til å teste det reviderte sprintkartet på Brekkåsen? Vi har holdt på i hele desember, med å gjøre kartet klart, for sprintcupen vi skal arrangere i april 2021.

Atle har laget tre løyper som dere kan laste ned og løpe nå i jula. Vi har ikke hengt ut poster, men det går fint å løpe uten poster. Løypene ligger også ute på www.o-range.no for de som har Garmin klokke. 

Kort og mellomløypa strater på Capro, mens den lengste starter ved Tambartun barnehage. Alle postene har mål på Brekkåsen skole. 

Det er lagt inn sperrede områder så at det blir mer utfordrende veivalg. 

På den lengste løypa er det også væskepost for den som blir sliten og tørst. Ring på døra på Trøflata 2. Her kan du få vann, saft, julebrus, juleøl, julevin, juleakevitt eller  psykisk støtte og heiarop. Vi følger smittevernsregler og aldersgrenser.

Oppdager dere noe feil med kartet så meld fra til Atle.

Kort

Mellom

Lang

Juleavslutning med løp, gløgg og prisutdelinger.

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Des 2020


Festkvelden startet med o-løp i sentrum vest med utgangspunkt i Gruva. Audun K var løypelegger og hadde to løyper å tilby. Langløypa gikk en runde ned til Blekesøya, Strandvegen og opp til skoleområdet før returen gikk via Gimsøya og nedre Varmbo og til mål. Kortløya gikk via omtalte post i nedre Varmbo, gjennom Gimsøya og opp til Gimse barneskole. Retur om Helsport før innkomst. Det ble et morsomt løp med blanding av gater og stubbåker (kornåker som ikke er pløyd) for alle 20 involverte løperne. Vær og føre var helt magisk med spekt åkerland, så godt som ingen is eller snø og en behagelig temperatur. Audun var til og med stasjonert ute under hele løpet som tidtaker uten å lide for mye av den grunn.  Resultater fra løpet kan leses på Brikkesys og det er virkelig spennende lesing! Mange, i begge løypene, var involvert i tette sekundstrider!


Kristoffer i lang løype med god fart i retning Gammelbakkan med 2XIngrid og Hanne på slep i kort løype.

Stein Ivar i fint driv ned Gammelbakkan med peiling på Helsport.

Her har Trine en god hare i Kjell Rune framfor seg.

Også et sentrumsløp krever analyse: Hege og Stein Ivar i ivrig beretning om veivalg og små sleiv.


Etter løpet ble det diskutert kart og løyper inne sammen med en god servering.


Her annonserer Hege og Trine at bespisninga kan starte. Gløgg, pepperkaker, snurrer og saft er ikke å kimse av. Det ble mange runder til matbordet for alle.

Bildene for øvrig er fra en korrekt spredd forsamling tilpasset restriktive tider. Det gikk helt fint - praten gikk lett rundt bordene.

Helt mot slutten av serveringa vartet Kjell Rune opp med en halvtimes kavalkade av bilder og videoer fra orienteringsåret 2020. Selv dette spesielle året hadde mye å by på!Kristoffer ble en sentral person denne kvelden i Gruva. Atle delte ut sprint-trøya sammenlagt i STOK`s ungdomsløp 2020.

Under Tour de Trondheim vant han til og med to trøyer: Klatretrøya som han fikk med seg hjem og sprinttrøya som han måtte overlate til andremann, da det var mulig å vinne bare en trøye.

Kristoffer har for øvrig en rekke gode plasseringer i løp dette året, hvor Hovedløpet i sommer som et av de beste. Han ble premiert etter 14. plassen i sin klasse og det er ikke hverdagskost for MIL-løpere.

Kristoffer har, til tross sin unge alder, vært med i o-miljøet i Melhus i en årrekke og bidratt til gode prestasjoner og et godt klubbmiljø. Det ble belønnet denne kvelden med Årets Gull-o-Sko.


Årets GULL-O-SKO  er en hederspris til personer som har bidratt positivt til å styrket miljøet i Melhus IL O-avdeling.  Det er i år tredje gangen den blir delt ut. Stein Ivar Foss og Martin Melhuus har fått prisen disse to åra. Det kan være underholdende å lese tilblivelsen av skoen her, en sko som er gitt av Martin og Martin leste selv sin egen tekst før utdelinga.

Styret har altså besluttet at Kristoffer Lerli skulle ha denne vandreprisen kommende år. Her er begrunnelsen for tildelinga:

Årets gull-o-sko går til en o-løper som har løpt for Melhus orientering i hele sin karriere, og o-karrieren er på langt nær over. Utøveren er treningsvillig og stiller opp på alle våre treninger sommer som vinter. I år har utøveren arrangert treningsløp for første gang med stor suksess. Juryen mener det er veldig positivt for klubben å få flere løypeleggere. Årets gull-o-sko  gis til en positiv person som liker å konkurrere og som alltid har et lurt glimt i øyet når andre i klubben blir løpt i fra. Vinneren av årets gull-o-sko har hatt flott fremgang i o-løypa med mange fine plasseringer i år. 

 Det var spesielt artig med premie i hovedløpssprinten i sommer. Kristoffer satte seg også som mål å vinne sprinttrøya sammenlagt på ungdomsløpene i år, og den vant han med flott margin.

 I år har det vært en spesiell sesong og idretten har opplevd et stort frafall av ungdommer. Derfor er vi så glad for at Kristoffer fortsatt løper sammen med oss, og viser glede med i sporten som vi er så glad i. Kristoffer inspirerer og skjerper oss andre i klubben til å trene mer for å holde følge med han i oppoverbakkene.

 Vi velger å gi prisen til Kristoffer fordi han er en flott ungdom som vi vil beholde i o-sporten. Kristoffer er lojal mot klubben og viser at han setter pris på støtte og tips fra alle i klubben. Nå går Kristoffer over til å bli juniorløper og vi vil heie han frem fra sidelinjen eller når han passerer oss i skogen. 

Vi gratulerer!

-----------------------------------------------------------------

Etter denne høytidelige utdelinga ble det delt ut prisen Det Gylne Kompass. Ja, hele to kompass ble utdelt for de to siste åra. Det Gylne Kompass får den som har gjort noen uortodoks i løpet året - en hendelse som tilsynelatende er helt merkelig, men som hver gang har sin helt logiske forklaring: En blanding av ekstrem utholdenhet og/eller dyp konsentrasjon. Kandidatene har alltid tatt seg inn og kommet styrket tilbake, ofte i faretruende god o-form. Prisen har dermed ikke bare en humoristisk tilsnitt, men også en dypere moralsk side ved seg.Her ser vi Stein Ivar, stifteren og den selvutnevnte, suverene jury som deler ut Det Gylne Kompass til Kjell Rune for 2019.

Begrunnelsen var her noe oppskalert sleiv på førsteposten på et løp ved Jervskogen under Midt-Norsk i fjor. Altså en helt normal løpsutvikling, om men noe i større målestokk. Men selv om minutter og sekunder gikk fort, så var det ikke snakk om å gi seg. Kjell Rune kom i mål, en stor prestasjon i seg selv!

Hege fikk Det Gylne Kompass for 2020 som følger av en intenst løpestrekk under ei Ukens kOrOna-O-løype på Øya i Stiftsstaden. Greia var at det var ei strekktid som skulle til pers og da måtte kartlesinga gjøres i fart. Det skulle en tro var grei skuring med flat, brei asfaltert gangfelt som går snorbeint. Dermed kunne kartlesinga gjøres svært grundig........, men så skulle det vise seg at et tre hadde dukket opp på arenaen, helt uten å spørre om lov. Dårlig gjort! Hege benyttet da anledninga til å svinge innom Akutten der hun ble lappet sammen. Og ikke lenge etter var hun i full trening igjen. Flott!

Da var kvelden  over og vi ser fram til ny trening første onsdag inn i 2021. Velkommen!!
Juleavslutning onsdag i Gruva

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Des 2020


Onsdag 9. desember avrunder vi orienteringsåret 2020 med samling i klubbhuset i Gruva 2. etasje kl 1800.

Audun K legger to løyper på sentrumskartet med utgangspunkt fra klubbhuset. Løypene passer alle og de vil gå i området Blekesøya, Standvegen og skoleområdet.
Som vi alle vet er det å løpe orientering uhyre sikkert smittevernmessig, noe som den vitenskapelige illustrasjonen til høyre viser!

For sikkerhets skyld har vi har flyttet denne delen av o-kvelden som skal tilbringes inne til den rommelige 2. etasje for å kunne holde rimelig god avstand.

Her vil Hege og Trine etter løpet servere julegløgg og pepperkaker som er blitt tradisjon ved juleavslutninga. 

Etter servering og en hyggelig o-prat vil Kjell Rune vise noen blinkskudd av noe bilder fra dette underlige o-året 2020. Ser ikke bort fra at en og annen video dukker opp også. Dette innslaget bruker å være populært.Etter dette kommer det seremonielle delen:

Først blir Det Gylne Kompass delt ut til en løper som har utmerket seg med noe uortodoks opptreden i eller utenom o-løypa. Juryen har lekket så mye at kandidater til prisen ikke har vært noe problem.

Til slutt deles Årets Gull-O-Sko ut til en som har gjort en særdeles nyttig innsats over en lengre periode for o-sporten i Melhus. Her er det nok flere å velge i og sikre kilder vet at juryen har bestem seg!

Møt opp til o-avdelingas hederskveld - du blir ikke skuffet!

Vinterlig nattløp i Hollumsåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Des 2020

Her er løypeleggers rapport.:

Veret skiftar fort i fjellet, men det kan det gjere ein onsdagskveld i låglandet også. Like før løpsstart kom eit overraskande snøver drivande inn over startområdet. Likevel var det 16 ivrige løparar som fann vegen til Hollumsåsen. Mørke og snødrev er ingen hindring for o-løparar.


Det var fire løyper å velje mellom, og folk fordelte seg ganske jamt i A-, B- og C-løypa. Løypene gjekk stort sett oppe på Hollumsåsen, med ein liten runde over pløgsla mot Brekkåsen i A-løypa. Litt vegvalsvurderingar vart det i alle løypene, og det er alltid moro å få med seg diskusjonen om vegval i etterkant. Gode løpstider i alle løypene!
Flott innsats frå alle som møtte opp!


Her kommer Martin inn til stempling på målposten.

Her kommer flere bilder fra onsdagens løp:

Da gjenstår ett løp før vi tar en liten juleferie. Det blir juleavslutninga kommende onsdag i Gruva. Da blir det sentrumsløp, gløgg og utdelinga av hedersbevisninger!
Nattløp i Hollumsåsen onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Nov 2020


Onsdag 2. desember blir det nattløp i Hollumsåsen. Reidun og Gunleiv legger løyper. Bildet er tatt på lysdagen, men de har lovet å slukke lyset før løpet starter!

Parkering er i Rogavegen eller på Lete og starten er fra kl 1830. Det blir tre løyper som går i Hollumsåsen og terrenget nord for den. Da er det bare å ruste seg ut med god sko og klær, oppladet lykt og ta også med postskjerm-teft!

Merk at det ikke blir trening på Høyeggen etter løpet denne kvelden, da gymsalen er opptatt.
Mange på trening på Høyeggen

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Nov 2020


Her er ivrige løpere klar for nattøp på Høyeggen.  Over 20 løpere stilte til start i løypene som Martin hadde lagt i åsene vest for skolen over Høyeggen mot Kringla og Meeggen. 


Frei og Bente Marit i dyp konsentrasjon under påtegning av nybegynnerløypa som ble gjennomført i fin stil!
Etterpå var de med på innføring i bruk av tommelkompass rundt skolen.

Løypelegger Martin får litt hjelp av Eivind under påmeldinga.

Hege og Atle i diskusjon om løypene.

Trine, John Magnus og Stein Ivar var alle fornøyd med sine løp.

Resultater fra kveldens løp kan leses på Brikkesys.

Til slutt ledet Martin styrketrening inne i gymsalen. Her ser vi litt hopp og sprett for å styrke spensten og pusten.
I pausen ble det tid til veivalgstrening med løype fra årets St.Hans-kut. Det ble også servert litt saft og tørr-kaker for å styrke seg etter en helaften med trening.
I kveld var det tre nye med for første gang inne - supert!
Selv om det var noe over 10 stykker er det enda mer å gå på i denne store salen uten at vi overstiger smittevernrådene.
Neste gang er gymsalen på Høyeggen opptatt og det blir nok et nattløp. Også til uka ser det ut til at det blir helt ok vær for nattløp.Trening fra Høyeggen onsdag kveld - både ute og inne

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Nov 2020


Så er det duket for o-løp på Høyeggen - Det er sjelden kost!

Martin legger tre løyper på det originale Høyeggenkartet fra 2001: 1km, 1,5km og 2km. Start fra kl 1830 og vi kan trekke inn i gangen på skolen for skifte. De to lengste løypene har noen flotte motbakker som blir til unnabakker etterpå. Disse løypene har en blanding av gater og vilt jomfruelig terreng. Bildet viser utdrag av dagens sprintkart over skolen og nærmeste omland.

Ekstra-tilbud til ferske o-løpere, yngre som eldre: Etter løpet - sånn omkring kl 1915 blir det instruksjon i bruk av kompasskurs. Vi kan se både på platekompass og tommelkompass. For sikkerhets skyld: Vi skal være ute!

Fra kl 2000 blir det innetrening for gammel og ung ungdom med Martin og det går rykter om overraskelse!
Første nattløp i vinterdrakt i høst på Brekkåsen i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Nov 2020


Vinteren er på en snarbesøk for tida og det gjorde marka og Nordgardsmyra så lys og fin. En herlig trimrunde syntes i hvert fall Stein Ivar, Eli og Anita.


Atle hadde ordnet med tre løyper til kveldens nattløp fra Saga og det fristet nesten 20 løpere til å løpe i litt lett sludd. Aldersspennet var fra under 10 år til godt og vel 70 år, så her er det moro for alle!

Ingrid P, Ingrid T og Hanne stempler inn på målposten etter en fin tur i skogen.
Resultater finner du på Brikkesys.


Atle ledet treninga inne i gymsalen på Brekkåsen. Det var et dempet oppmøte, men 7 personer deltok. Her ser vi Atle som instruerer uttøyinga til slutt for bl.a. Stein Ivar og John.

Neste onsdag blir det helkveld på Høyeggen. Da kan det bli o-løp på det gamle Høyeggen-kartet og været ikke setter en stopper.Nattløp og innetrening onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Nov 2020


Enda en onsdag kveld er avsatt til nattløp - vi må utnytte mildværet i det lengste!

Atle legger løyper med utgangspunkt fra Saga på Gimse onsdag 18. november. Løyper for alle i et vel kjent og avgrenset terreng.

Oppmøte blir kl 1830 og det blir ikke særskilt trening for rekrutter denne gangen heller, annet enn nattløpet.

Etter løpet trekker vi inn i gymsalen på Høyeggen kl 2000 til litt styrketrening.
Yrende liv av natt-o-løpere ved Tambartun i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Nov 2020


Tre lokalkjente rekrutter fra nabolaget på Tambartun, fra v. Maren Holm Klemmetsvoll, Solveig Arntzen Mellingsæter og Emina Vikeland Berntsen debuterte i fin stil med nybegynnerløypa, ledsaget av Øyvind Mellingsæter.

Disse var ikke de eneste i kveldens løp rundt og skogsområdet sør for Tambartun. Godt over 30 sprang i alle himmelretninger i de fire løypene Stein Ivar bød på. Mange tok flere av disse i rekkefølge - slikt blir det kilometer av! Løpere kom ikke bare fra Melhus. Leik og Trolllelg/Buvik var representert.

Her kommer noen knips fra nattløpet:Atle etter første runde.

Ingrid P og Ingrid T ved målposten.

Resultater finner du på Brikkesys.

Til slutt kom 9 til styrketrening på Høyeggen:Stein Ivar la opp til stasjonære øvelser på egen matte og en sittestol til ulike øvelser. Til slutt ble det en nødvendig uttøying - som her hvor ryggen får seg en strekk.

En gløtt på langtidsvarslet kan tyde på at vi kan få enda en fantastisk kveld i skogen med hodelykt, kart og kompass til uka.
Nattløp Tambartun 11. november kl 1830

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Nov 2020

Fremdeles lovende værmelding slik at det frister mer med nattløp enn langkjøring. Det er bare å lade batteriene på hodelykten. Nattløp på Tambartun fra kl 1830. Siden det er nattløp er det ingen rekrutt-trening på Høyeggen - det er bare å møte opp til nattløp for rekruttene også!

Etter nattløpet er det innetrening ("trim for eldre") i gymsalen på Høyeggen kl 2000-2100.
Treningsløp i Svartåsen og styrketrening på Høyeggen i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Nov 2020Overvenstre ser vi Frei som har gjennomført nybegynnerløypa i fin stil. Den gikk nordover i Rønningstrøa og ned til Trømyra og sørover til mål.
Martin hadde lagt tre løyper ut fra den nye parkeringsplassen i Rønningstrøa. De to lengste gikk i skrålia i Svartåsen og dalene mellom start og i retning av Pallinsetra. Det er et tungt terreng, samtidig som det er o-teknisk vanskelig.John og Hege løp sammen i langløypa, mens John Magnus kom inn sammen i mål.


Innetrening var, som sist, på Høyeggen skoles gymsal og det var John som ledet treninga. Han hadde med seg en rekke nye styrkeøvelser og uttøyinger. i mellom dette gikk vi gjennom veivalg i ei av sommerløpene som gikk i Momarka. 

Som en fin avslutning ble det, noen forsinket, delt ut KM-medaljer sprint i sommer. Hege fikk sølvmedalje i sin klasse, mens Kristoffer fikk bronse i sin klasse i samme konkurranse. 
Nattløp og innetrening onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Nov 2020


Det milde været fristet til å ta enda et nattløp som løpetrening. Martin har ordnet tre løyper med rimelige lengder og vanskelighet som skulle passe for alle. Starten er på den nye parkeringsplassen lengst ned og sør i Rønningstrøa på Løvset og det er start fra kl 1830. Da vi satser på nattløp blir det ingen rekrutt-trening, da det ser ut til at det er mer moro med nattløp når det er vær til det. 

Etter nattløpet er det innetrening i gymsalen på Høyeggen skole kl 2000-2100. 
Vintertreninga er i gang!

Postet av Melhus IL - Orientering den 28. Okt 2020

Bilde: Treningsglade o-løpere i gymsalen på Høyeggen skole

Bilde: Veilvalg og bortforklaringer utveksles etter målgang. Johannes, Martin, John Magnus og Stein Ivar.

14 løpere inkludert ledsagere fullførte kveldens treningsløp natt fra Lete. Kjell Rune hadde lagt 3 løyper på A- og B-nivå og på N-nivå. Klassen med flest deltakere ble i kveld B-løypa som skulle by på nok utfordringer selv om løypelegger tenkte den hadde en del enklere C-løype-momenter pga at man kunne følge ledelinjer delvis helt inn i posten. Men akk, når natten faller på, blir alt litt vanskeligere enn i dagslys. Førstemann i mål gikk på 3 bommer, kunne han fortelle og fikk synfart deler av terrenget på nytt og for straks hjem etter å ha debriefet og gått gjennom sine veivalg og sleiver med kveldens arrangør. Å fortelle om løpet sitt er like viktig for en o-løper som å dusje etterpå. Spesielt er bortforklaringer når ikke alt gikk som planlagt en spesielt populær øvelse. Antall minutter man brukte på bommen rundes gjerne raust oppover i minutter: "Hadde jeg ikke bommet med et kvarter der, hadde jeg vunnet klart!" Men, som i skiskyting, er det ikke nok å løpe fort, man må også treffe blink, i orientering treffe med veivalget og ikke bomme på posten. Viktigste verktøy i nattorientering er kompasset, i tillegg til hodelykta og kartet. Er man ikke nøye med kursen, kan man fort snu alt på hodet og løpe stikk motsatt retning.

Bilde: Signe forteller Eivind om sitt løp. "Det var litt vanskelig"

Ei mor som kom inn brøt ut "det er virkelig mørkt der ute!" Ja, nattorientering minner løperne på at det virkelig er forskjell på å løpe i skogen om dagen og om natten. Selv med god hodelykt som lyser som fjernlysene på en bil, kan lyset bli kastet tilbake av vegetasjonen slik at vegetasjonen omhyller løperen som en vegg noen meter unna. Langmyra som lyser opp i gult og oransje  på lang avstand mellom trærne om dagen nå på kalde høstdager er ikke synlig om natten før man står på den. Ledelinjene er synlige bare så langt lyskjegla fra hodelykta rekker. Man må være blånøye med kurs og sjekke sikre punkter underveis slik at man har kontroll på hvor man er på kartet. Ellers kan det bli en lang tur i høstmørket. Alle kveldens løpere fant fram i mørket og kom i mål, stort sett glade og fornøyde med egen innsats. En erfaring rikere. Og med opplevelser som ga mersmak. 

Bilde: Trine og Stein Ivar diskuterer kart og veivalg.

Resultatene fra treningsløpet på Lete finner du som vanlig i brikkesys.

Bilde: "Her sprang æ litt for kvasst!" Stein Ivar, Johannes, John Magnus, Martin og Eivind i ivrig diskusjon.

Her er to videoer fra kveldens trening: 

Video 1

Video 2

Til forskjell fra forrige vintersesong, som brått tok en slutt da WHO erklærte pandemi i mars, forflyttet løperne seg fra skogen til Høyeggen skole for innetrening. De foregående vintersesongene foregikk innetreningene ved Brekkåsen idrettsbarnehage, men i år fikk o-laget tildelt plass på Høyeggen skole på onsdager. Der er det mer plass, og det passer bra når vi av smittevernhensyn må holde litt ekstra avstand. Hender ble spritet unn og ut av lokalet, matter fikk seg en dusj med desinfeksjonsmiddel og treningssugne atleter trakk inn på hver si gymmatte i gymsalen. Styrkeøvelser som gjør løperkroppen spesielt godt ble demonstrert og deltakerne fulgte lederen. Legger, kjernemusklatur, hofter og hamstrings fikk kjørt seg til en mer moderne variant av "Ole Ivars" over høyttalerne. Etter noen øvelser ble pausene fylt med o-teknisk trening i form av veivalgsøvelser på o-kart. Etter tur skulle løperne forklare veivalg mellom to poster i kveldens A-løype fra Lete. Veivalg ble diskutert og noen lærte kanskje litt mer om lure veivalg og strategier. Det hele ble avrundet med noen bevegelighetsøvelser, for en løperkropp som har store utslag i steget, har fordeler i o-løypa. Det kan komme godt med når vi igjen skal ta innersvingen på Leik i kampen om pokaler og edle metaller. Det er tydelig at ungdommen på 15-16 år har like godt av tøyeøvelser som "vi over 40". 

Veldig fint å se at det er stort spenn i alderssammensetningen på vinterens første trening. Yngstemann var på 10-12 år trente sammen med gamlekara på over 70. Slik er orientering. Slikt skaper samhold og interessante treninger med artige historier og kommentarer. Ung inspirerer gammel, og gammel, forhåpentligvis ung, til tider. Hvem vet?

Neste onsdag blir det o-løp igjen. Martin tok på seg løypelegginga på strak arm. John vil lede styrketreninga inne etterpå. Tid og sted for o-løpet kommer på hjemmesida. Vi håper på like bra oppmøte neste uke også. Takk til alle for oppmøtet og for en hyggelig og god treningskveld!
Oppstart vintertrening onsdag kveld med nattløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Okt 2020


En ulidelig lang o-ferie er snart over. Onsdag 28. oktober starter vintertrenings-sesongen og den varer til ute i april neste år.

Vi starter som vanlig med nattløp som vi har hver tredje onsdag i hele vinter. Oppmøte blir på Lete og det er Kjell Rune som er løypelegger med løyper som går i nordhellinga i Våttåsen. Det er start mellom kl1830 og kl 1900 med parkering på plassen ved Letesvegen (se kartet). Løyper for alle!

Etter o-løp blir det innetrening for de voksne (ungdom er hjertelig velkommen!) fra kl 2000 med Kjell Rune som leder. Den går i vinter fra Høyeggen skole og til venstre se du et knips fra salen fredag ettermiddag. Her blir det noe romligere for øvelsene våre som kommer godt med i disse tiltakstider.

For ukjente er parkering på Høyeggen på to platå, der det nederste er på høyde med vegkrysset inn til skolen og 7-8 høydemeter over skolegården vest for skolen. Den andre parkeringa ligger neste 10 høydemeter vest for det nederste og dit kjører du litt mot Høyeggen boligfelt før du svinger til høyre.

Inngangen til salen er midt på skolebygningen rett ned fra sørlige del av nedre parkering.

Vi vil gjennomføre innetreninga etter de smittevernhensyn som til enhver tid er gjeldende. Det innebærer spriting før og etter trening og vi vil nok også tørke av noe berørt flater på apparater etter bruk. Vi legger opp trening så vi ikke trenger å komme svært nær hverandre f.eks. at vi gjennomfører styrketrening  stasjonært.

NB! Av nevnte grunn ønsker vi at alle som blir med under trening inne i salen tar med seg sin egen gym-matte! Da krysser vi fingre og tær for at det ikke blir strengere restriksjoner enn nå og at vi kan holde på til våren kommer!

Men først altså: Nattløp fra Lete kl 1830 og innetrening fra kl 2000 der vi inviterer ungdom til å stille også!Minnerik sesongavslutningskveld på Bjønnabakken

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Okt 2020


Spreke ungdommer med premier for deltagelse i årets O6`er: Johannes H, Signe, Kristoffer, Ingrid P, Ingrid T og Hanne. Johannes L var ikke til stede. De er flink til å møte opp og er stødige o-løpere!


Lommelyktløpet ble første gang brukt sammen med sesongavslutninga i 1985 og siden er det blitt slik - også når det gjelder navnet på løpet, for i starten var det helt vanlig med lommelykt. Med bare et år eller to som unntak har også sesongavslutninga  vært arrangert på Bjønnabakken. Fra starten også tidtaking med stoppeklokke vanlig, men nå kan løpet bli arrangert med køfribrikker, to pc`er og visning på storskjerm.


Atle har i de siste åra vært primus motor for selve lommelyktløpet og det også i år. I flere år var det miks-stafett på Snellmyra, men de to siste åra er starten flyttet til Bjønnabakken og løpet er blitt et poeng-løp. Det er også tradisjon fra 1990-tallet, der postene fikk stigende poengtall etter vanskelighet og avstand fra mål.

Ikke helt ulikt dagens utgaver, men noe har endret seg: Tre datamaskiner og en storskjerm er innført de siste åra og det gir uante mulighet for kombinasjoner av poeng og visninger.Her ser vi kartet som ble brukt av alle løperne - fotrappe og lettløpte løpere eller noe løpere som er noe seinere og daff i knea. Rått parti ville man tro, men det lar seg gjøre å fikse på:

Her ser vi baksida av kartet som har ei oppskrift på poengjakta.
Lav og høy alder ga en del mer poeng allerede før start! Så fikk løperne 50poeng for hver post som ble tatt og ekstra poeng for utvalgte strekk og til slutt ekstrapoeng for ett klatrestrekk og spurtpoeng fra sistepost til mål.
Signe tok skalpen på alle i lommelyktløpet denne kvelden. 

Her kommer noen fotoskudd fra før og etter løpet:
Etter løpet var det den tradisjonelle serveringa med vaffel, syltetøy, rømme, saft og kaffe. Her regjerte Trine og Hege. Her er alt klart til skrubbsultne løpere kommer inn!

Kristoffer og John ser ut til å kose seg med serveringa.


Som et forfriskende intermesso bidrog Martin med stalltips om stell, bruk og vedlikehold av bukker, postenheter og skjermer. Særlig måten snora til postskjermen blir knytt på har avgjørende betydning for tida som brukes på utsetting og inntaking av poster. For å illustrere dette best mulig ble det arrangert en orienteringspostflaggsammenbrettingskonkurranse.

Martin er, som mange vet, materialforvalter for det mest brukte arrangementsutstyr sammen med Ole som har større og tyngre arrangementsutstyr.


Så til premieutdelingene:

Martin har de siste åra vært ansvarlig for Ukens løype. Hver deltager som fullfører 8 av 10 løyper blir godkjent og får første året en flott pokal som sendere blir dekorert med merker og årstall. Etter 15-20-25 osv år blir det plaketter. 

I år hadde 22 kjøpt opplegget og 15 fullførte 8 og flere løyper. Mona Keiserås Hugdal fikk plakett for 20 fullførte år. Gratulere!!


Stein Ivar og Eivind stod for opplegget med Turo dette året også. Etter en pangstart i førpremieren for turorientering i påska (Påske-tur-o), var det optimisme før den ordinære sesongen. Vi fikk en svært god sesong med 66 solgte konvolutter og 58 av disse levert inn sine klipp.

Av disse igjen klarte 42 deltagere kravet til ett eller annet merke - hele 18 av disse klarte et merkekrav for første gang. Gratulere!!

En av disse var Eli Aasland som klarte gullmerket som her deles ut av Stein Ivar.

Med dette gikk enda en sesongavslutningskveld med Lommelyktløp inn i historien.

Vi tar nå 14 dagers pause, men siste onsdag i oktober starter vi med vintertrening på Høyeggen skole.
Lommelyktløpet, sesongpremiering og servering onsdag på Bjønnabakken.

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Okt 2020


Året går fort, selv om vi har hatt et merkelig år.

Det tradisjonelle Lommelyktløpet med sesongavslutning går av stabelen onsdag 14. oktober på Bjønnabakken i Øyåsgrenda.

Kl 1800 er det oppmøte til Lommelyktløpet. Atle har lagt ut noen poster som blir til poengorientering, klatrestrekk og spurtpris! Moro får den som stiller til start!!

Etter løpet serveres det utsøkte retter av Trine og Hege i restauranten. Klart til servering en gang rundt halv 8 og holder åpent til arrangementets  slutt.

Noen minutter over kl 8, senest halv 9 blir det den store premieutdelinga; Til Lommelyktløpet, O6èren, Ukens løype og Turorientering. Masse premier og heder!

Da er det bare å møte opp til sommersesongens siste arrangement i år!

Vi vil legge til rette for sikker koronahåndtering. 
I nattens mulm og mørke - lyser O-løpernes lykter

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Okt 2020

I nattens mulm og mørke på Gimse jaget 17 løpere etter postene på Nordgardsmyra og Romolshåggån. Stein Ivar hadde lagt lettløpte løyper men for enkelte utfordrende nok i mørket.

Gamlekaran var best representert og er de som er mest fokusert på konkurransen. Martin og Kåre har i hele år konkurrert i å være best, både i og utenfor løypa....

Resultatene finner du på Brikkesys:

Sesongen nærmer seg nå slutten og vi avslutter sesongen med det tradisjonelle «Lommelykt»-løpet på Bjønnabakken neste onsdag. I tillegg til nattløp vil det bli premieutdeling fra sesongen.

Her ser vi Hege og Trine i ivrig diskusjon mens Jan Petter, Stein Ivar og John Marius koser seg
Nattløp fra Saga Gimse onsdag 7 oktober kl 1900

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Okt 2020


Da er det bare å finne fram hodelyktene og legge dem til lading. Onsdag 7. oktober er det nattløp fra Saga på Gimse. 

Start fra kl 1900. 

Nybegynnerløype i tillegg til kort, mellom og lang.

Det kan rapporteres om lettløpte løyper og med god sikt i skogen. Gimse-by-Night - spektakulært og fartsfullt nattløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Okt 2020


Årets Gimse-by-Night går inn i historien som det mest spektakulære og suksessfulle. Med nesten 120 løpere, fra norgeseliten til de med mer pondus, var løypene like krevende og utfordrende for alle. Mælene utover mot Tevik/Hølondvegen/Aundalen gav utfordringer for selv de mest erfarne løperne. Starten gikk i krysset ved Brekkåsen skole og vegen utover mot Aundalen. Løperne startet å løpe nordover langs Klemmetsvegen før det brøt av inn i skogen. I en lang rekke snodde løperne seg gjennom skogen. Etter en runde i terrenget gikk retur mot mål fra Måssåvegen og gjennom boligområdene tilbake til Brekkåsen skole.


Carole Pauli og André GuerottoVinneren i langløypen ble Audun Heimdal som løp de 5,7 km på 35:59. 8 sekunder foran nr 2 Marius Aurebekk. Siden løpet ikke hadde egne herre-/dameklasser ble beste dame Ida Lindkvist med 50:25. Av de lokal løperne løp Ola Keiserås fra Leik inn til en respektabel 15. plass. Melhus sin løper, Kristoffer Lerli, løp inn til en fin 35. plass.


På bildet viser de mest langveisfarende på årets løp. Det er paret Carola Pauli og André Guerotto fra Sveits. De solgte leiligheten i Sveits og kjøpte en 55 år gammel brannbil som de har bygget om til bobil. De planlegger å reise rundt i Europa og Russland det kommende året og delta i O-løp som måtte dukke opp på deres ferd.


Alle resultatene finner du på Eventor eller Brikkesys.


Gode tilbakemeldinger til løypelegger og arrangementsstab

Løypelegger Audun, arrangementsansvarlig Eivind, med Frei og mamma Bente i mål.


Lokale løpere i ivrig diskusjon (les: bortforklaringer på hvorfor man bommet og brukte så lang tid....) :-)

O6-er – Gimse by Night onsdag 30. september

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Sep 2020


Så er det klart for Gimse by Night som også er 6. og siste løpe i vår O6`er dette året! Denne gangen er løpet lagt til Brekkåsen skole og et helt nytt terreng blir tatt i bruk.

For nybegynnere og C-løpere så er det vanlig rutine med å bare møte opp og løpe med start mellom kl. 1900-2000. Det blir mye gateo-løp og enkle løyper. Kjekt å ha med hodelykt (solnedgang kl.1850). Om man starter tidlig kan man også rekke å få med seg den den massive fellesstarten kl. 20 (husk holde god avstand).

For de andre er løpet et terminfeste løp med tre løyper med fellesstart kl. 2000: B (ca. 3.1 km; mulig å følge relativt sikre lederlinjer), A-kort (ca. 4.1 km; relativt krevende) og A-lang (ca. 5.7 km; krevende). Her blir det mørk og man må ha hodelykt. Merk at mange som deltar ikke har så store ambisjoner ut over å finne frem. Benytt anledningen til å prøve dere i en fellesstart der dere garantert har mange lykter rundt dere som lyser opp i skogen – spesielt i starten. Dette vil garantert bli et minne for livet. Godværet er også på plass! 

For å få oversikt over antall deltagere ønsker vi at flest mulig melder seg på selv på Eventor eller varsler Eivind (918 56 439) – helst innen søndag eller mandag og, men uansett er det ikke noe problem å møte direkte på løpet og melde seg på seinest innen kl 1930 onsdag kveld. Husk å bruke utsatt håndsprit før start og før avlesning i mål. Øvrig informasjon med innbydelse og PM (etter hvert) finner man her: https://eventor.orientering.no/Events/Show/12166.

NB! Det er noe begrenset parkeringskapasitet ved Brekkåsen skole, så prøv å finne andre lure plasser i området som en liten plass ned for buss-snuplassen på Brekkkåsen ned mot barnehagen, Saga og plassen mellom Saga og snuplassen.

 Tvi, tvi! 
Friske løyper i kvelds løp i Våttåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Sep 2020

Kristoffer er veldig fersk 
løypelegger, men vartet opp med friske løyper i lia mellom Valshaugen og Våttåsen  i kveld. Det ble drøye km--tider for mange, men en fin treningstur med mange o-tekniske utfordringer ble det.

Dette er den 3,2 km lange B-løypa

Om lag 20 deltagere møtte opp og løp ei av de fire løypene. 10 stilte i de to korteste løyper og gjennomførte i fin stil.

I B-løype ble det en solid seier til Kåre Onsøyen som er i god form for tida Noen prøvde seg med at han er tidligere eier av noe skogsområde i området, men det har nok lite med sannheten å gjøre.

A-løypa ble vunnet av Stein Ivar knapt foran Stefan - begge med sterke løpstider.Her har vi et knippe av deltagerne med løypelegger Kristoffer i midten. 

Resultater kan leses på Brikkesys.

Neste på programmet blir Gimse by Night fra Brekkåsen skole kommende onsdag. Da må hodelyktene lades opp!
Det aller siste kveldsløpet i dagslys fra Valshaugen onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Sep 2020


Kristoffer byr opp til treningsløp onsdag 23. september fra Valshaugen som ligger på Letesvegen mellom Hollum og Rakbjørga. Merket fra Letesvegen til parkering. Her er kjørerute fra Brekkåsen.

Starten er satt fra kl 1715 for at det skal holde med dagslys for løperne. Det blir de fire vanlige løypene å velge i og det er hjelp å få for de som trenger det.

Benytt anledning til den siste o-treninga på kveldstid i dagslys dette året. 
30 løpere med i kveldens O6`er fra Rye.

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Sep 2020


Oda og Emil står her ved startenheten. De gjennomførte enda en gang med glans i nybegynnerløypa!


Det ble riktig godt oppmøte i kveldens o-løp fra Rye. 30 ble fristet av et fint høstvær og greie løyper som Martin hadde lagt mellom Lodda - Svartåsen - Gammelåsen. 

Det gode oppmøtet i seg selv er gledelig, men i tillegg er det moro å se barn og ungdom komme igjen gang etter gang og har tydeligvis stor glede av o-sporten. Det er bare blide fjes å se. Og ikke nok med det: Også i kveld kom det tre nye løpere for første gang. Julie, Colin og Tor Håkon prøvde seg for første gang i et o-løp i skogen. Flotte greier.
I løypene er det som vanlig noe kniving om plasseringen. Audun og Atle gjør opp seg imellom med små marginer som regel. Ett lite minutt ble det i favør Audun i dag. Ikke langt bak kom Stefan, Kristoffer, Kjell Rune og Hege som perler på en snor. Alle med km-tider mellom 9 og 12 minutter.

Her er Kjell 'Rune, Hege, Atle og Audun samlet til en prat om veivalg i A-løypa.På "hjemmebane" slo John Magnus (med Prestmo til etternavn og løpet gikk på Prestbakkan!) til med seier i B-løypa godt framfor Kåre på andreplass - begge med gode km-tider.

Her er John Magnus sammen med Signe og Frank Egil som begge løp C-løypa.

I C-løype finner vi mange flotte ungdommer som gjennomfører sine løp med stor sikkerhet. Disse utgjør 8 av 10 i løype denne kvelden: Utmerket gjennomført!
5 medlemmer av familien Bredland Seehus. To på fire føtter og tre på to føtter! Det ble debut i C-løypa i kveld.


Her ser vi også den nyeste tilskuddet Julie i midten av jentegjengen av ungdommer i C-løypa.De aller ferskeste finner vi i kveld i nybegynnerløypa. Alle i nybegynnerløypa som deltok i kveld har begynt i høst - de siste kom nå i kveld. Svært gledelig!


Colin og Tor Håkon hadde sin først tur i nybegynnerløypa i kveld og fikk litt starthjelp av Eivind. I tillegg til poster som ble plukket i tur og orden ble det også fortært litt blåbær.

I løpet av kvelden ble Kjell Rune hedret som 50-årsjubilant med et hurtigoppsatt blandet kor. Her kan du høre og se opptrinnet.

Vi annonserte vel sist at vi nærmet oss o-løp i mørket. Kveldens løp gikk helt uten problemer og vi vil gjennomføre også neste ukes trening i dagslys, men med enda litt tidligere start. Da er det Kristoffer som legger løyper fra Valshaugen.
Audun B med respektabel innsats i NM i Mostadmarka I helga

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Sep 2020

Audun Bakk forteller om gjennomføringen til arrangør og tidligere verdensmester Stig Berge. 

Tekst og foto: Erik Borg/Trønderbladet


Melhus IL hadde med én mann på første distanse under NM-uka i Mostadmarka i Malvik.

– Moro å være med på et flott arrangement så nært hjemme, sier Audun Bakk.

1970-modellen ble nummer 57 av de 73 deltakerne i herrer 21 år og eldre. Visst var det en del minutter framover til de beste, men det var også flere bak karen fra Gimse. Han var kanskje feltets eldste.

På langdistansen hadde han lenge god kontroll, men på den siste av de to rundene ble det noe tidstap.

– Jeg var sliten, og det var virkelig noen stigninger, sier Audun.

– Det ble bra til slutt?

– Jeg er seig. Det gikk på det jevne.

Audun er også med på mellomdistansen under NM-uka.

Valgte bort linsene

Kvelden før konkurransen, som av mange av storfuglene ble regnet som den viktigste denne sesongen, for langdistansen er selve urdistansen i orientering, tok Audun et valg som hadde stor betydning for hans del. Melhusbyggen bestemte seg for å løpe uten linser. Formålet var å kunne lese det meget detaljrike kartet bedre.

– Jeg er nærsynt. Uten linser ser jeg ikke like bra på avstand, men de oransje postene ser du likevel.

Av landets fremste

49-åringen var forrige helg med på Veteranmesterskapet i Eiker. Der sprang han mot jevnaldrende og var helt i toppen. Det ble 13. plass på mellomdistansen og sjetteplass på den lange.

– Alt i alt er dette en veldig god uttelling på ei mesterskapshelg. Kanskje det beste resultatet fra en Melhus-løper i et veteranmesterskap i orientering noen gang, står på det hjemmesiden til Melhus IL, som er imponerende oppdatert med jevnlige nyheter.

Melhusbyggen var med på orientering i oppveksten før det ble mer ski og friidrett. Etterhvert ble det mye problemer med akhilles i føttene og også flere operasjoner før beina ble bedre og postjakten ble gjenopptatt. I 2007 ble han nummer 26 på ultralang-NM, hans beste seniorprestasjon i orientering. Bakk var allerede da av de eldre i feltet.

– I år er det blitt 25–30 konkurranser inkludert treningsløp. Orientering er fin variasjon i treningen.

Audun i fint driv under langdistansen i Mostadmarka

Rimelig ivrig

Bakk var nok fort av de i NM-feltet som trener mest. Det blir gjerne ni–ti økter i uka. Ti mil hender seg at det blir på rulleski. I løpet av et år blir det 750 treningstimer for super-veteranen. I langrenn er han av verdens beste i sin alder. Han har vært topp hundre på alle de tre store langløpene Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Marcialonga. Senest for to år var han den 92. raskeste av alle på Vasaloppet.

– Jeg staker på rulleskiene.

To–tre ganger i uka løpes det i terrenget. Når han orienterer, får han tid til å se etter mer enn poster.

– Det er så fint å komme seg i naturen. På langdistanse-NM hadde jeg tid til å se meg rundt og nyte den fine utsikten. Det er  nesten ikke en sti og ordentlig villmark i Mostadmarka.

Med tanke på skisesongen er mye uvisst.

– Men jeg kan da ikke gi opp å trene. Det vil være hardt å trene seg opp igjen, smiler veteranen.

En oppgave gjenstår

I orientering er sesongen på hell, men en viktig oppgave gjenstår etter NM-uka som for hans del avsluttes med finalen på mellomdistansen lørdag. Bakk har en av hovedrollene på en lokal o-begivenhet.

 – Jeg skal være løypelegger for Gimse by Night, sier han.

Onsdag 30. september er natt-orienteringsløp med fellesstart.

NM langdistanse

D 21-E, 8 370 m: 1) Andrine Benjaminsen, Lillomarka OL, 1.04.05, 39) Pauline Røstum Bellingmo, NTNUI, 1.46.31.

H 19-20E, 10 310 m: 1) Niels Christian Hellerud, Halden SK, 1.11.53, 5) Aslak Heimdal, NTNUI, 1.19.46, 6) Johan Christie Ørke, NTNUI, 1.20.31, 7) Anders Vestøl, NTNUI, 1.20.32, 10) Sigurd Paulsen Vie, NTNUI, 1.23.28, 29) Peter Andreas Gisholt, NTNUI, 1.50.18.

H 21-E, 13 470 m: 1) Audun Heimdal, NTNUI, 1.27.19, 16) Andreas Sølberg, IL Leik, 1.40.25, 17) Oskar Andrén, IL Leik, 1.40.48, 46) Ola Keiserås, IL Leik, 1.56.11, 57) Audun Bakk, Melhus IL, 2.29.28.
Trening fra Rye onsdag kl 1730

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Sep 2020


Martin er løypelegger i sesongens siste dagløp. Det blir start fra Rye ved veidelet like ved Lodda.  Kjørerute er her. Starten er satt fra kl 1730 og det kan lønne seg å ikke kom for seint etter det.

4 løypene er lagt! i fint terreng med nydelige høstfarger. Har unngått gaupestrekket Audun B fristet med tidligere i sommer! Nå holder vi oss i området mellom Pallinsætra og Gammelåsen. Hvis det skulle bli oppfylt med biler oppe ved bekken på Rye, kan jeg friste med en spasertur fra toppen av Prestbakkan (grasvollen) noen hundre meter lenger ned. Starten foregår fra samlingsplassen.


En flott treningskveld i Vassfjellet i et gryende høstvær

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Sep 2020


Kunstneren selv var en av 6 registrerte i nybegynnerløypa. Nybegynnerne har vært svært flittig til å møte opp og det er en god stamme av barnefamilier som stiller i nybegynnerklassen og flere kan det bli.

Vi har også flere ungdommer som etter hvert har beveget seg over i C- og B-løpene og gjennomfører i fin stil.


Frank Egil stempler inn etter et godt gjennomført løp som til slutt resulterte i seier i B-løypa-
Signe og Julie har også fullført løypa si. Det var C-løypa og det gjorde de sammen. Fine greier! 

John Magnus er i godt slag i høst og fikk ei god tid i 'B-løypa. Det gjorde også Ingrid P og Ingrid T i samme løypa. Full kontroll!


Løypeleggere i kveld var Reidun og Gunleiv. Starten var lagt til plassen over vanntanken på Løvset og de hadde fått til greie og fysisk lette løyper i området rundt Pallinsætra og Svartåsen. Løpet er 4. løp i årets O6`er.


Gunleiv er her i samtale med Kåre som fikk en tredjeplass i B-løypa bak Frank Egil og Trine.

Her beretter Kjell Rune fra sitt løp i A-løypa til kveldens løypelegger. Det ble en tredjeplass denne gangen.

Kristoffer har i helga gjort stor furore i Tour de Trondheim og fikk med seg både spurttrøya og klatretrøya i bagasjen gjem.I kveld ble spurttrøya brukt som løpsskjorte. Resultatet ble andreplass bak Atle som fikk til et godt løp vel to minutter foran Kristoffer.

Resultater kan leses på Brikkesys.

Neste onsdag blir det også et O6`er og det blir nok siste løp i dagslys denne sesongen. Det vil gå fra Rye.O6`er i Vassfjellet onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Sep 2020


Reidun og Gunleiv er arrangører i den 4. O6`eren i sommer. Start fra kl 1800 onsdag 9. september. Kanskje lurt å ikke drøye starten for lenge, da det begynner å bli mørkere om kveldene.

Fra arrangørstaben er følgende berette:

Starten går frå toppen av bakken i Øyvindsvegen, ovanfor høgdebassenget på Løvset. Der er det knapt med parkering, så anbefaler at folk parkerer i Uglevegen og går opp til startplassen. Se gangrute her:

Det blir 4 løyper å velje mellom: A, B, C og Ny.

Det er ikkje til å unngå at det blir nokre høgdemeter på løypene i Vassfjellet, men trur det skal gå fint i alle løypene.

 

Velkommen på onsdag!
Kristoffer løp med spurttrøya men vant klatretrøya i helgas Tour de Trondheim

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Sep 2020

Noen sportsidioter benker seg foran TVen og ser på Tour de France, andre sportsidioter står tidlig opp om morran og deltar på Tour de Trondheim. NTNUI arrangerer Tour de Trondheim over tre dager med sprint på fredag, mellomdistanse på lørdag og langdistanse på søndag. I Tour de Trondheim kjemper ungdommene om trøyer akkurat som syklistene gjør. Det er gul ledertrøye, polkadot-trøye for klatrerne og grønn spurttrøye. Ungdommen synes dette er veldig gøy. Noen satser på spurt og andre satser på klatring, akkurat som proffsyklistene i Tour de France. 

I Tour de Trondheim er det lagt inn et klatrestrekk som det er om å gjøre å løpe raskest. Alle løperne har dette strekket, også de eldre løperne selv om de ikke konkurrerer om trøyer. De over 50 føler at dette er et krabbestrekk, ikke et klatrestrekk. De priser seg lykkelig for at de ikke deltar i kampen om trøyene.

Vår egen Kristoffer satset knallhardt på å vinne spurttrøya i klassen H 15-16. Han løp raskest fra siste post til mål både på både fredag og lørdag. I dag fikk han grønn trøye før løpet. Motivasjoene var å gi allt i spurten slik at han fikk trøyen med hjem til odel og eie. 

Slik ble det ikke. Kristoffer er også en god klatrer og løp fort opp klatrestrekket. Han løp f.eks 40 sekunder raskere enn Stein Ivar og Atle som mer eller mindre krabbet opp bakken med blodsmak i munnen. I orientering må man finne posten, også på klatrestrekk. Flere av de som kjempet om klatretrøyen bommet stygt på posten, og vipps så hadde Kristoffer både klatretrøye og spurttrøye. 

Klatretrøya har høyere ranking enn spurttrøya, så Kristoffer vant polkadot-trøya. Regner med at Kristoffer bruker den  på neste treningsløp. Så kan vi andre prøve å henge på han i oppoverbakkene. 

I tillegg til Kristoffer deltok Trine, Hege, Stein Ivar, John og Atle på Tour de Trondheim. De vant ingen trøyer, men fine løpeturer i Bymarka, i tillegg rakk sportsidiotene hjem for å se sluttspurten i Tour de France.

Audun Bakk med respektabel innsats i NM veteranorientering

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Sep 2020

Eiker o-lag stod som arrangør for veteran-NM dette året. De hadde helt til 17. august alt klart for tre løp denne helga, men slik ble det ikke:

Eiker o-lag som arrangør av Veteranmesterskapet 2020 har 17.8.2020 besluttet å flytte årets arrangement fra planlagt på Ormåsen, Vestfossen til nytt løpssted på Bermingrud i Hokksund. Hovedbegrunnelsen for dette er den negative utviklingen vi ser i forhold til smittespredning, og vi vil ikke at negative tanker og reaksjoner i denne sammenheng skal få grobunn i et lite lokalsamfunn som Ormåsen - med i underkant av 2.000 innbyggere. Et arrangement over tre dager må betraktes som et større arrangement. 

Det ble ikke noe av sprinten på fredag, men resten ble gjennomført - regelrett imponerende på så kort tid!

Løpet gikk fra samme samlingsplass som under VM i 1978. Terrenget er storkupert med mange små detaljer i en ganske godt løpbar skog. Det er enkelte myrer og noen stier på kartet som ikke er til stor hjelp for løperne når løypeleggene hadde gjort jobben sin. Et terreng som er noe uvant for en trønder.

Lørdag gikk langdistansen og Audun ble presentert ei løype på 6,5km med både lange og korte strekk og noen retningsforandringer. Han løp mye rett på og hadde mange gode gjennomførte strekk. Her er han egen kommentar:

Gikk bra i dag og er godt fornøyd. Ble nr. 6 ca. 4 min bak vinneren på langdistansen. Skulle løpt mer rett på til 1. Begynte å bli sliten mot 8 og løp litt passivt med en retningsfeil inn mot posten. Dårlig utløp fra 8.  samt at jeg gikk like over til 9 og sto og klødde meg i hodet. Var bare å holde seg unna myrene i dag da de var dårlig løpbare. Er tross alt godt forhøyd med god kontroll spesielt mellom 1. og 7. post. Kartet er veldig bra.

Alle kart ble tatt inn og Audun la inn løype på et samla-kart over alle poster. Hel strek er løpet, mens stipla strek er en mer sannsynlig gunstigere trase: 


Livelox-link til alle løyper lørdag er her Audun har ikke sporing. Løypa i H50- ser du her. Resultat fra lørdagens langdistanse ser du på Eventor.


Søndag var det mellomdistanse. Audun fikk ei løype på 4km i det samme terrenget som lørdag. Det ble også denne gangen mye rette på postene i det lettkuperte terrenget. Her er Audun sin egen kommentar rett etter løpet:

Mellom i dag. Bra kart og løype. Mye bra løping. Skulle tatt første stien på skrå mot vannet mot 4.  Mot 13. gled jeg ut over kollene (sliten) og begynte plutselig å orientere mot 7. (skjønte det når jeg stemplet, men hadde nølt litt inn mot posten; liten sving/nøling inni 13). Ellers satt postene og orienteringen bra. Godt fornøyd i dag også.

Her er tilsvarende "kladd" for søndagens løype:

Livelox-link til alle løyper søndag er her. Løypa i H50- ser du her. Resultater fra søndagens mellomdistanse ser du på Eventor.

Alt i alt er dette en veldig god uttelling på ei mesterskapshelg. Kanskje det beste resultatet fra en Melhus-løper i et veteranmesterskap i orientering noen gang.
Treningsløp fra Sjetnan med mange nybegynnere.

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Sep 2020


Stadig nye rekrutter møter opp på trening. Frei og Bente Marit var nye i kveld på trening og blir tredje nye familie i høst og i kveld var nybegynnerklassen størst!.

Frank Egil var løypelegger og hadde lagt fire løyper som gikk på begge sider av veien inn mot skytebane. De korteste løypene gikk i området rundt lysløypa, mens de lengste var langt oppi Momarka før det løypa gikk i retning Rakbjørgskaret.  

I C-løypa stilte to x Ingrid på en god tid. 

B-løypa har alltid tette dueller. Stefan er også denne kvelden solid framfor de andre, men fikk følge av treningsløps-debutant Lars Erik. Trine i gryende form satte de mannlige løperen på plass i kveld.

Audun holder fortsatt unna for Atle i langløypa, men bare så vidt. De to var godt framfor de andre i løypa.

Det ble en flott sensommerkveld i skogen med fine løyper. Vi tar gjerne flere av slike!

Resultater kan leses på Brikkesys.
Trening fra Sjetnan onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 30. Aug 2020


Kommende onsdag den 2. september er det klart for treningsløp i skråningene langs veien inn mot skistadion/skytebanen i Skjetnemyra. Frank Egil er løypelegger og har laget fire løyper: Nybegynner (1,6km), C - 1,9 km, B - 2,6 km og A - 3,4 km. Parkering, start og mål på den første parkeringsplassen like etter at du har tatt av fra Kregnesveien inn mot skistadion. Merket kjørerute fra Hollumskrysset. Parkeringsavgift på 40kr betales via SMS. Oppstart mellom kl 1800 og 1845.
Reisebrev fra Røros - KM mellomdistanse

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Aug 2020

SkjærdingstadvoldenIvrige Melhus-løpere er i helga innlosjert på flotte Skjæringstadvollen på Røros for å delta på o-løp.

Lørdag åpnet o-helga med mellomdistanse i marka overfor hotellet på Røros. Terrenget var nokså åpent, med et rikt stinett. Postene var godt gjemt, mange godt plassert nederst i grøper, så løperne måtte helt innpå for å se posten. 

Kristoffer er i form om dagen, og fikk kilometertid helt ned på 7 minutter. Imponerende! Resten av troppen må nok bare legge seg i trening! 

Etter løpet dro troppen tilbake til Skjæringstadvollen der dusj, fyr i peisen og trivelig fellesmiddag stod på programmet. Og selvfølgelig gikk det ei god stund til å diskturere gjennom dagens veivalg, sleiver, bommer og alt som hører orienteringa til. 

Men som bildet illustrerer er humøret på topp uavhengig av kilometertider. Hege, Stein Ivar, Trine, Kristoffer og John.


Søndagen var det KM mellomdistanse på Os i helt annerledes terreng enn lørdagens løp. Nye utfordringer og nye muligheter. Lørdagens miserable innsats og bommer var sovet bort i løpet av natten. Etter en god frokost og masse energi var vi klare for dagens konkurranse. Audun Bakk hadde kommet oppover for å delta på dagens løp. Her på tur ut fra start. Audun endte på en flott 4. plass i H50.Dagens prestasjon må nok gå til Kristoffer Lerli med en god plassering i H15-16. Konkurrentene hans er med å dominere i sin klasse på nasjonalt nivå. Her en stilstudie fra lørdagens løp. I KM endte han på en fin 5. plass.


Øvrige resultater fra KM mellomdistanse: Se eventor.orientering.no

Ivrige o-løpere på Lauvåshaugen

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Aug 2020


Familien Bjørgen 

 

23 ivrige o-løpere i alle aldre fullførte ei løype fra A- til N-nivå i kveldens treningsløp fra Lauvåshaugen, ja noen hadde energi til overs og løp enda ei løype etterpå. Flere familier tok nybegynnerløypa sammen og til sammen 10 små og store o-løpere fullførte denne løypa.

Ingrid og Hanne løp C-løypa 

Veivalg diskuteres


  - Eivind diskuterer løpet med fornøyde rekrutter. Eivind løp B-løypa og fikk hard konkurranse fra Martin og Kåre.
De gamle er eldst: Gamle konkurrenter som fortsatt  er lett på foten og har masse erfaring  er samlet her: Kåre, Eivind og Martin som alle løp B-løypa i kveld.

Lerli-gutta: Kristoffer og pappa John fikk utfordringer i A-løypa som hadde 4,5 km som løypelengde. 


Resultatene fra kveldens løp finner du på Brikkesys som vanlig.

 


 


Treningsløp Lauvåshaugen 26.8.

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Aug 2020

Onsdag denne uka, 26.8., blir det treningsløp fra Lauvåshaugen ved Kvernberget. Start fra kl. 1800. Det er merket fra avkjøringa til Nordgrenda. Parkering kr. 35. Betales med sms. Kjell Rune har lagt 4 løyper A 4,5 km, B 2,6 km, C 1,9 km og N 1,0 km.  Fint og variert terreng. Korte og lange strekk. De som vil kan bruke løperbrikke og registrere i EKT.

KM sprint på Verdalsøra i dag med gode prestasjoner.

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Aug 2020


På dag to under Verdals-turen var det KM sprint for begge o-kretsene i Trøndelag. Løpet gikk i Verdalsøra fra Ørmelen skole.


Som en god, tradisjonell oppladning ble det lørdag kveld inntatt en god porsjon pizza i en sentrumsrestaurant i Verdalsøra. 
Etterpå sneiet vi innom løpsområdet for søndagens KM slik at løperne kunne danne seg et inntykk av hva som ventet dagen etter.

Etter en kort handelsrunde lot vi inntrykkene etter dagens begivenheter sige inn med med hjelp av løpskart og en del lørdagsgodt. Til slutt restituerte vi med en kveldstur ned til badestranda før torden og styrtregn overtok regien.

Dagen startet med en solid fellesfrokost på Soria Moria campingplass som var base-camp denne helga. 


Vi stilte med 5 løpere som fikk virkelig god uttelling i KM-klassene for STOK.
Under er Trine kommet lykkelig i mål.

På bildet ser vi Hege og Trine varme opp før start.
Begge hadde flotte løp i D 55, der Hege erobret sølvet knapt minuttet bak vinneren! Her ser vi Hege i innspurten.
Oskar Andren fra Leik er her gjennom innsjekk-slusa før start. Han ble kretsmester i H21!Kristoffer hadde fått enda flere konkurrenter under KM søndag enn lørdagens i løp i klasse H 15-16.

Det virket ikke som det preget han mye før start som kan ses her.

I mål var han drøyt minuttet bak vinneren og med det en bronsemedalje med en virkelig god km-tid - som var best av våre!
Kartet med løypa til Kristoffer sees til høyre -  for øvrig den samme løypa som Hege, Trine og John hadde.

Pallplasseringen stoppet ikke der: Stein Ivar erobret bronse i klasse H55- bare minuttet bak vinneren.
Siste startende av våre i dag var John. Det ble et vel gjennomført løp der innspurten kan sees her. På bildet over demonstreres hvordan det skal løper over mållinja med Emit Tag-brikke på høyre arm.Dermed kan Stein Ivar og Eivind konstatere at KM sprint og Verdalsturen er over. En vellykket tur enda en gang og neste helg venter tur til Røros for flere av våre løpere og da med bl.a. KM mellomdistanse.

Resultater fra søndagens KM sprint kan leses på Eventor.
Markaløpet - Verdal

Postet av Melhus IL - Orientering den 22. Aug 2020

Terminlisten med orienteringsløp har så langt vært tynt med løp. Det har nå blitt litt flere løp, og mange er sulteforet på konkurranser. Denne helga deltar flere av Melhus sine løpere på løp i Verdal. Markaløpet og KM sprint.

Siden søndagens KM sprint er et felles arrangemente mellom Nord og Sør-Trøndelag, benyttet vi anledningen til å delta på Verdal O-klubb sitt løp fra Marka Skistadion i Leksdal. Selv om Løypene gikk i flott skråliterreng stilte de spesielt krav til løpskapasitet.

Kristoffer Lerli og Hege Solhjem Melhuus løp inn til klasseseire. De øvrige leverte også gode prestasjoner men nådde ikke helt opp.


Her er John i fint driv inn mot mål.

Resultater fra løpet finner du på Brikkesys.

Fra samlingsplass.
Poeng-o i Svartåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Aug 2020


 

I det 1. treningsløpet etter ferien arrangerte vi poeng-o. 20 poster var satt ut i skogen og alle løpere fikk 50 poeng for hver post de fant. I tillegg så fikk alle bonuspoeng for alder og ferdigheter. Det var også lagt inn bonusstrekk slik at løperne fikk ekstra poeng for å utfordre seg selv. Både fysisk og o-teknisk. 


Dette ble en litt annerledes trening hvor alle konkurrerte på likt nivå. Det er artig å gjøre noe annerledes og det skaper bra dynamikk i gruppa.

25 løpere i alle aldre deltok på dagens trening. Og de gamle er eldst! Kåre fikk flest poeng av alle siden han var lur og tok alle bonus-strekkene. Martin knivet lenge med Kåre men plukket 2 færre poster og havnet 100 poeng bak. På de neste plassene kom våre flotte unge løpere som plukket masse poster.  


For de som vil studere resultatene nøye så finnes de her.
Poeng-o i Svartåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Aug 2020


Bildet viser Emma, Sanna, Erik og Adrian etter løpet. De sanket masse poeng i kveld. 

 

I det 1. treningsløpet etter ferien arrangerte vi poeng-o. 20 poster var satt ut i skogen og alle løpere fikk 50 poeng for hver post de fant. I tilegg så fikk alle bonuspoeng for alder og ferdigheter. Det var også lagt inn bonusstrekk slik at løperne fikk ekstra poeng for å utfordre seg selv. Både fysisk og oteknisk. 


Dette ble en litt annerledes trening hvor alle konkurrerte på likt nivå. Det er artig å gjøre noe annerledes og det skaper bra dynamikk i gruppa.

25 løpere i alle aldre deltok på dagens trening. Og de gamle er eldst! Kåre fikk flest poeng av alle siden han var lur og tok alle bonus-strekkene. Martin knivet lenge med Kåre men plukket 2 færre poster og havnet 100 poeng bak. På de neste plassene kom våre flotte unge løpere som plukket masse poster.  


For de som vil studere resultatene nøye så finnes de her.

resultater.pdf

Trening onsdag fra Markavollen på Løvset

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Aug 2020


Onsdag 19. august blir det vanlig treningsløp fra Markavollen på Løvset kl 1800. Du følger følgende rute fra Melhusvegen til samlingsplass.

Atle er løypelegger og benytter terrenget i nedre og øvre Svartåsen i Vassfjellet. Det blir såkalt poengorientering hvor det er om å gjøre å finne så mange poster i løpet av ei viss tid. Det er poster for alle fra nybegynner til A-løpere.

Kanskje det blir en sveip over myra på bildet også? 

Vi følger standard smittevern-prosedyre med rene hender, kompass og brikke både før påmelding og avlesing.
Bedrifts-o-løp og ungdomsløp i løpet av ett døgn på Sjetnan

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Aug 2020


Tre generasjoner Melhuus får stå som symbol for kontinuitet i o-sporten: Far Nils, bestefar Martin og Martin. Her har o-sport blitt utøvd i nesten 70 år. Bildet er fra ungdomsløpet onsdag.
Tirsdag kveld ble det første bedrifto-løp arrangert for sesongen av oss. Det gikk fra Sjetnan med rundt 115 deltagere. 

Stefan var løypelegger med Hege som kontrollør. Løypene gikk både like øst for veien til Skjetnemyra og vestover til Rakbjørg-skaret. Terrenget er ikke veldig kupert, men sammen med noe krevende løyper ble det lange løpstider. Løperne ble satt på en real prøve, ikke minst fordi mange ikke har mye o-trening før i sesongen.


Til høyre er Stefan sammen med Martin som er løpsleder.
For å kunne holde god smittevern hadde Kjell Rune lagt en god plan helt fra utsetting av postenheter, pakking av utstyr via rengjøring av hender, kompass og brikke ved påmelding til spriting før start og ved mål.

Bildet til venstre er fra utsetting av postene for noen dager siden.

Under ser vi rengøring før påmelding og notering av navn og telefon på ei liste og innkomstbordet før registrering.

Det er flere bilder fra bedriftsløpet i vårt Album.Onsdag var det ungdomsløp, der det var påmeldt drøyt 90 løpere.Atle hadde tilpasset løypene fra dagen før etter ungdommenes ferdigheter og det så ut til at løperne syntes det var stas igjen med ungdomsløps-karusell.

Samme strenge smitteverntiltak ble gjennomført som kvelden før og Kjell Rune hadde god kontroll. Til høyre sammen med løpsleder Eivind.


Her er ungdomsløpet i gang med Ann Malen Kolstad og Dagfin Stenvik som de første ut.
Vi hadde Atle, Frank Egil og evigunge Ivar K som funksjonærer på start
Ved innkomsten er det som regel noe å prate om. Maria Wik diskuterer med Kristoffer og Hege veivalg og postplassering.

Her kommer en  video fra innkomsten som viser rutinene der.

Flere bilder på vårt Album.

Resultater ligger på Brikkesys.

 


O-dvalen er over!

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Aug 2020Etter flere uker med pause i felles treninger og løp i klubben er vi nå i gang igjen!

Først litt om våre begrensinger i disse koronatider:

O-sporten har vært heldig og kunne drive sporten sin relativt normalt i alle aldersgrupper siden juni. Smittesituasjonen er nå så pass negativ at ytterligere gjenåpning ikke kommer med det første - det er heller en tendens til skjerpede regler i samfunnet rundt oss. Når vi nå starter på igjen, også med terminfestede løp, er det om å gjøre å etterleve de regler vi er blitt vant til på trening og som er praktisert i større løp.

Vi må derfor prøve å etterleve smittevern-reglene så godt som mulig, slik at vi unngår å bli innviklet i kjedelige hendelser til skade for enkeltpersoner og o-sporten. 

Under gjengis et utdrag av smittevern-veilederen som er vedlagt innbydelsen til ungdomsløpet onsdag:

 Generelt.

 • Denne veilederen tar utgangspunkt i NOFs veileder datert 15.06.2020. Generelt gjelder at personer som er syke eller har symptomer på smitte, ikke skal komme til arena. På arena gjelder ellers en- meters regelen. Alle skal forholde seg til de føringer som her er skissert og de føringer som smittevernansvarlig ev gir på stedet.
 • Arrangementet gjennomføres etter modell «Kom-løp-dra hjem». Ut fra dette blir det ikke premieutdeling, kiosksalg, oppslagstavle o.l. All informasjon blir lagt ut på nett. Foreldre/sjåfører bes ikke oppholde seg unødig på arena.

 Oppmøte / Start.

 • Løperne går direkte fra parkering til start via arena der overtrekks klær kan legges igjen. Hender, brikke og kompass skal rengjøres før start. Utstyr for dette vil være tilgjengelig ved start. Kart deles ut i startøyeblikket unntatt N/C løpere som får dette på forhånd. Det vil være kart tilgjengelig for N/C løperne før start. Første start kl 17:30 – se for øvrig PM som legges ut på Eventor

 Stempling.

 • Om du trenger tid for å stake ut kursen til neste post, så trekk unna posten slik at berøring unngås.

 Mål.

 • Løperne avleser brikke ved målgang og sluses videre til vask av hender, kompass og brikke. Etter målgang skal løpere gå mot parkering og dra hjem.
 • Det blir ikke utdelt lapp med strekktider og ingen resultatoppslag – bare på nettet og det vil heller ikke være tilgang på drikke. Løperne må selv ta med nødvendig drikke.

---------------------------------------------------------------------

Hva er tilbudet i denne uka? Vi ordner løyper til bedriftløp tirsdag som også brukes i O6`er og ungdomsløp onsdag!

Bedriftso-løp

Vi hadde fra i vinter meldt oss som arrangør av bedriftso-løp, men inntil nå er hele terminlista blitt strøket. Så nå i sommer fikk vi signaler om at kretsen ønsket å få til et korontilpasset løp etter ferien. Det viste seg så at at vi stod som første arrangør og blir dermed en prøveklut for bedriftso-kretsen. Løpet går fra Sjetnan parkeringsplass ved innkjøring til Skjetnemarka skistadion med start mellom kl 1600 og kl 1900. Allerede her er det bare å møte opp og løpe!

Ungdomsløp

Vi ble i sommer spurt om vi kunne arrangere vårt avlyste ungdomsløp i juni nå i august. Det sa vi ja til dersom vi kunne kombinere dette med vår O6`er. Ungdomsløp er et påmeldingsløp der fristen går ut i mandag kveld. Her er det absolutt mulig å delta for våre ungdommer opp til 20 år. Meld i fra innen i morgen kveld. Link til påmelding er her.

O6`er

Her kommer det løpet som er oppsatt i vår terminliste. Det blir det tredje løpet av 6 og som sagt går det fra Sjetnan parkering. Vi fletter inn våre løpere i ungdomsløpet, men vi har egne resultatliste utenom disse. Start er onsdag fra kl 1800 og framover en drøy time. Still i den fineste uniform og delta samtidig med ungdomløpere! Eller så tar vi løpet som det kommer og følger restriksjonene som er oppsatt for ungdomsløpet referert over.
Kjempeinnsats av Kristoffer i sprinten på dagens hovedløp.

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Aug 2020

Her løper Kristoffer i fint driv i på lørdagens langdistanse. Foto: Østmarka OK

I helga har Kristoffer deltatt på hovedløpet i Lørenskog. Lørdag løp han langdistanse, i klassen H16, og i dag løp han sprint. 

Kristoffer gjorde en kjempeinnsats på sprinten og ble nummer 14 av 56 deltakere. Å få premie i hovedløpet er det ikke mange i Melhus orientering som kan skryte av. (SMS fra Kristoffer: Ble et par sokker med noe skrift på. Står HL OLL 2020, eller noe slikt.) Kristoffer vil kun bruke sokkene på viktige dager som julaften, 17.mai og skolestart. 

På langdistansen, på lørdag, ble det litt småbomming så Kristoffer var ikke så veldig fornøyd etter løpet. Det var vanskelig orientering, og lange løpstider for alle løperne. Veldig bra at Kristoffer nullstiller og gjør en kjempeløp dagen etter.

Kartene til Kristoffer ser dere her:

Langdistanse

Sprint


Nå skal Kristoffer delta på det O-landsleir frem til tirsdag. Da blir det masse aktiviteter sammen med gode venner fra kretsen og resten av landet.

 

 
Sommerløpene i Melhus

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Jun 2020


Melhus tilbyr også i sommer 3 selvbetjeningsløp i fint terreng og på gode kart. Løypene har A/B nivå og i år har vi lagt ut tre løyper i Våttåsen sør fra Sjetnan, Svartåsen fra Markavollen og Vassfjellet fra Rye. Vi gjør oppmerksom på at det er parkeringsavgift uti Sjetnan og på Markavollen.


I år er løypene publisert i portalen ukensloype.no

Det henger poster ute i terrenget, men det er ikke stemplingsenheter og koder. Du tar bare med deg en din mobiltelefon eller GPS-klokke og dokumenterer at du har vært rundt løypa ved å bruke Livelox.

Svartåsen - LøvsetLegg til rute i Livelox
Vassfjellet - Rye Legg til rute i Livelox
Våttåsen sør - Sjetnan Legg til rute i Livelox

Du kan selvfølgelig løpe løypene uten å registrere det på Livelox, men her har du mulighet til å prøve det. Vi har skrevet en grundig beskrivelse over hvordan du bruker Livelox, GPS på mobiltelefon og GPS-klokke.

Postene henger ute fra 27. juni til 9. august. God treningstur. 
Veivalgstrening i Vassfjellet onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Jun 2020Audun B hadde lagt bratte løyper i Vassfjellet. Bratt, men mange veievalg og få poster. Utfordrende på alle vis.

De to kortest løypene gikk på platåene like under og like over Furukollen som bruks som rampe for luftsportsutøvere ovafor Rye og Prestbakkan. Greie løype ble det for jentene som løp C-løypa og etterpå ble det en svalende dukkert i Lodda. Henne, Ingrid T og Ingrid P har virkelig blitt stødige o-løpere og gjennomfører hver gang i fin stil.

B- og A-løperne fikk seg en luftetur oppå Fuglåsen og nordre del av Litlfjellet. Langstrekket til 1. post hadde en stigning på drøyt 150 høydemeter og det var heftig nok i den varmen som vi hadde. Kveldens store nøtt ble hvordan Fuglåslia skulle knekkes: Noen valgte en nordlig omvei via Bjønnhølet og Lodda, andre en sørlig via Storkleva og Silåsbekken, mens det var tre alternative ruter i midten med svært sterk stigning mellom stupa på tur opp. Bildet over viser ett av midtalternativene.3km B-løypa kunne klare seg bare med ytterligere 25 høydemeter, men hadde,i likhet med langløypa et veivalg som førte løperne 200 høydemeter over målområdet. Terrenget som vi snakker om nå - Fuglåsen og nordre Litlfjellet er et kremterreng for o-løpere med små myrdrag, bergknauser, småsøkk og det øverste av fjellskogen før snaua på Litlfjellet. Da blir det mange veivalgsalternativer og såpass lite stor ledelinjer og oppfangende detaljer, at det o-tekniske blir satt på kraftig prøve.

Løypene forsatte så sørvestover og nedover via Jostu/Loddgardshytta mot nordre Silåsen før alle fikk prøve Storkleva nedover. Det er litt synd å ha det så travelt at terrenget må forlates så for, men det var det med målet, da!  For de fleste fikk følge av noen svartfluer på ferden, men de ble disket for henging og kom ikke på resultatlista.

Det var store utslag i km-tider som forventet med mellom 15 og 25 minutter pr. km luftlinje. Det er verdt å fremheve Kristoffer sitt løp som fikk både bestetid i langløypa og dagens beste km-tid uansett løype og slo dermed sin læremester Atle med noen få minutter.

I B-løype hadde Stefan og Stein Ivar en tilsvarende oppgjør og der tok Stefan seieren med kveldens nest beste km-tid.


Over ser vi en god-demt gjeng ved målbukken: John Magnus, Trine, Eli og Anita.


Løypelegger Audun B til venstre med tidtakerutstyr. Fikk godord for løypene.

Resultater fra Vassfjell-løpet kan du lese på Brikkesys. 

Dette var siste treninga før ferien. Straks er vi imidlertid i gang med Sommerløpene i Melhus. De blir lagt ut på hjemmesida i helga. Ellers kan det nevnes at Leik har treninger i hele sommer med 3-dagers løp 15, 17. og 18. juli. 

Vårt neste løp kommer onsdag 12. august, men kjære dere vi har mer å by på: Turorientering og Ukens løype står ute og venter. Vi skal prøve å formidle det meste på hjemmesida. 

God sommer!
Siste onsdagstrening før ferien

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Jun 2020


Treningsløp den 24. juni er siste løp før ferien; start mellom kl. 18-19.  Merket fra Rye (v/ Melhus kirke). Parkering i skarpsvingen ved Loddbekken (ved P på kartet). Merk at veien er dårlig på slutten, se opp for steiner som stikker opp. Parker slik at flest mulig får plass. Hvis det blir fullt, er det mulig å parkere på gressvollen ca. 300 m lengre ned (nedom veien). 

Fra parkering følg traktorveien ca. 150 m sørover (oppover) der det henger en skjerm på venstre side; følg sti (snarvei) opp til traktorveien igjen der du vil se samlingsplass like oppi veien.

 Løyper: nybegynner (1.3 km), C (1.8 km), B (3,0 km) og A (4.9 km). Løypene A & B vil ha klassisk langdistansepreg. For å gjøre treningen mest mulig relevant for større løp får A- og B-løperne kartet i startøyeblikket; 60 m til startpost (ingen stempling). NY og C får som vanlig studere kartet på forhånd.

 Ta med rikelig med drikke. Et tips er å ta med drikkebelte/Camelback under løpet på grunn av den sterke varmen.

 Husk å følge vanlige Korona-råd (desinfeksjon av brikker før registrering, start og avlesning etter løpet. Prøv å hold 1 m avstand til hverandre).

Velkommen til Vassfjellet – denne gang med superraske myrer! 
Klubbmesterskap i høysommervær ved Lauglovatnet

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Jun 2020


Det ble en kveld der ingen riktig ville dra hjem. En svært god-demt sommerkveld, passe justert temperatur av en god bris ved den sørlige bredden av Lauglovatnet. En fin ramme for årets klubbmesterskap.

John hadde lagt fire flotte løyper med poster rundt og  vest for vatnet. I et mylder av stier, veier og skiløypetraseer med tett skog i mellom var det nok å følge med å for de nærmere 30 løperne. Vi fikk brynes oss på mange fine strekk og poster. Men med en passe stort felt av fluer som jaget bak gikk det greit.

Resultater ser du på Brikkesys.

Her kan vi kan kose oss med noen bilder fra den store kvelden:Langløypa sees til venstre og samlingsplass med tidtaking over. Teltet var til styrtregnet. Vi fikk ikke regne, men noen få tordenskrall.


Førstkommende onsdag blir det trening i Vassfjellet rett opp fra Rye / Prestbakkan med Audun B som løypelegger. Det blir det siste løpet før sommeren i klubben.
O6`er og Klubbmesterskap onsdag fra Skogly og Lauglovatnet

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Jun 2020


2. løp i O6`eren og klubbmesterskapet går av stabelen onsdag 17. juni kl 1800-1900. Vi skal besøke Leinstrandmarka og parkerer på skistadion på Skogly/Ringvoll. Herfra er det merket nordover i 5-600 meter til bredden av idyliske  Lauglovatnet. Ja, det er bare å se på bildet - mye å glede seg til! Her er veibeskrivelse fra Melhus.

Det er John som er løypelegger og varter opp med 4 løyper som vanlig i ulike lengder og vanskelighetsgrader. Løpet er 2. løp i O6`eren og samtidig vårt årlige klubbmesterskap. 

Klubbmesterskapet blir premiert for de yngste og det gjøres like etter løpet. John har, som det passer seg en god løypelegger, ordnet med godt vær, rist og grillkull. Vi oppfordrer alle innen onsdag kveld å skaffe seg rikelig tid, god mat og drikke.

Som bilde også viser er det helt utmerkede bademuligheter like i nærheten, så badetøy er ikke å forakte! 

Vel møtt unge og gamle, uerfarne og utlærte o-løpere!
Mange ble fristet av flott løpsvær og nærterrenget i Våttåsen onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Jun 2020


Godt over 30 løpere deltok i onsdagens trening i Våttåsen, der Kåre hadde lagt flotte løyper i det tunge terrenget opp fra Lete.

De to korteste løypene gikk stiene fra like ovenfor parkeringa og sørvestover og utenfor Valshaugen. Nest lengste løype gikk vestover til terrenget sørøst for vanntanken på Hollum og retur vestover litt lenger sør. lengste løypa gikk i tillegg over Våttåsen og kom til mål via terrenget sør for Valshaugen.

Det hadde møtt opp mange løpere som koste seg i både i terrenget og på samlingsplass i det flotte været. Løperne fordelte seg godt i de fire løypene. Det var nokså tett i toppen tidsmessig i tre lengste løypene.

Her ser du mange bilder fra løpet onsdag kveld på Bilder.

Resultater kan leses på Brikkesys.

Neste onsdag er det 2. løp i O6`eren og klubbmesterskap og det går fra Skogly i Leinstrandmarka.
Heder og rolleskifte under årmøte i MIL i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Jun 2020


Kjell Rune fikk som fortjent MIL Fortjenestemedalje under kveldens utsatte årsmøte i Gruva. 

Samtidig gikk Stein Ivar av som leder og ga klubba videre til Simen Bruheim.


Fortjenestemedalje til Kjell Rune!

Kjell Rune har i mange år hatt en sentral rolle i o-avdelinga. I vinter fremmet styret et forslag til hovedstyret om at han måtte få laget Fortjenestemedalje. Han ble innstilt til det og i kveld ble den utdelt i Gruva under det utsatte årsmøtet. 

Her kommer begrunnelsen for tildelinga:

Kjell Rune har i flere år deltatt i løp og arrangement i o-avdelinga. Han ledet sportslig avdeling fra 2011.

Fra 2012 og til i dag har han sittet sammenhengende i styret.

Kjell Rune tok initiativ til å ta opp vintertrening igjen fra 2013 og har siden vært ansvarlig for organiseringa av den.

Fra 2014 har han vært kontaktperson mot All-idrett og viser stort engasjement for rekruttering til o-sporten.

Kjell Rune har i mange år vært både løpsleder og løypelegger både i terminfesta løp og interne løp og har stilt opp som funksjonær ellers i store og mindre løp og arrangement.

 Kjell Rune Logan-Halvorsrud utfører sine oppgaver med stor grundighet, er utholdende og alltid pliktoppfyllende. Tross et seriøst engasjement har Kjell Rune med seg et godt humør som bidrar til et godt klubbmiljø og har en ekte interesse for o-sporten.

 Kjell Rune Logan-Halvorsrud har vært en viktig resurs for orienteringssporten i Melhus idrettslag.
Her er Kjell Rune sammen med de andre som fikk æresbevisninger i kveld.

Norgesmester i styrkeløft for veteraner, Merethe Stenlund står nærmest Kjell Rune og hun fikk Prestasjonspokalen.

Så er det noen gutter fra laget som ble norgesmester i sandhåndball gutter 18 år og de fikk også Prestasjonspokalen .

Helt til høyre står Inger Merk som fikk Fortjenestemedaljen for sin innsats for håndball i mange år.

Og så er det klart: Stein Ivar gir fra seg klubbe og ledelsen i MIL til Simen Bruheim - fra en o-løper til en annen!Trening fra Lete onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Jun 2020


Onsdag 10. juni kl 1800 byr Kåre på o-trening i Våttåsen. samlingsplassen er ved Lete der stien opp til Våttåsen nordfra starter. Som vanlig er det fire løyper å velge i fra nybegynnerløype, C, B og A løype og lengder fra knappe 2 km til rundt 4 km.

De som trenger veiledning kan få det. Alle er velkommen!
Bjørg Singstad til minne

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Jun 2020


Det er på sin plass å hedre Bjørg Singstad sin innsats for o-sporten. 

Bjørg døde og ble begravet sist i april  i år og hun ble nesten 90 år gammel. På grunn av møterestriksjoner ble det en avmålt seremoni for de nærmeste. Det er derfor viktig å minnes henne med en liten omtale for sin deltagelse i o-miljøet i Melhus idrettslag i mer enn et halvt århundre. Det var en krans fra o-avdelinga ved båra. Presten som ledet seremonien var Kjell Arne Morland som har hatt mye med Bjørg å gjort gjennom tida han har vært i Melhus, både gjennom o-sporten og speiderbevegelsen.

Bjørg var fra ungdommen av svært idrettsinteressert med håndball som favorittsport i starten. Men da hun traff sin mann Jens Olav sist på 40- tallet, ble hun også en del av o-miljøet som på den tida var fersk etablert som o-avdeling i Melhus i.l.

Bjørg var i begynnelsen først og fremst en støtte for Jens Olav som var en av flere bærende innen o-avdelinga frem til først på 60-tallet. Da deres egne barn vokste opp og kunne delta selv mot slutten av 60-tallet ble Bjørg mer og mer aktiv o-løper og støttespiller.


Den mest aktive perioden startet nok i 1971, da Jens Olav dro igang turorientering i MIL. I til sammen 20 år hadde de to ansvaret for hele Turo-opplegget i klubben. Midt i denne perioden var hun også leder noen år.På bildet til venstre ser vi Bjørg foran i midten som leder ved årsavslutninga i 1986 der Kjellrun Sporild forteller om NM- løypa (lang).


Her kommer et utdrag av en omtale av henne på o-avdelingens 70-årsjubileum i 2016:

 • Æresmedlem i MIL.
 • Engasjert i håndball og skiskolen. Opptatt av MIL.
 • Leder o-avdelinga i 3 år 1985-1987.
 • Ansvarlig i turorientering i 10 år 1988-1997.
 • «Medansvarlig» når Jens Olav var turo-ansvarlig 1971-1980.
 • Sydde kartmapper som ble brukt i skolen på 50-tallet. Broderte o-skjerm for o-avdelinga og sydde noen o-drakter rundt 1980.
 • Leder i jubileumskomiteen 1996.
 • Vertskap for O-turmarsj mellom Husdalen og Lensvik i 1979 og Ingdal og Lensvik i 1993.
 • Svært idrettsinteressert og ivrig deltager i o-løp i mange 10-år.
 • Levende interessert i friluftsliv og trim.
 • Løfter blikket langt fram og setter ting i sammenheng.

Sammen med Jens Olav en inspirator og forbilde for mange.


Martin Melhuus har kommet med noen bilder som kan vekke minner for mange. Martin har mange ganger lagt "skylda" på Jens Olav (og Bjørg) for at o-basillen fikk så sterk innpass hos han. Han besøkte Bjørg og Jens Olav jevnlig de siste åra på Melhuset og Horg sykehjem.


Dette bilde er av legendariske Jens Olav Singstad som fra 1950-tallet bidro sterkt til at vi har et stort O-miljø i nedre Melhus.
Bildet er tatt 22.februar 2020 på Horg Sykeheim. Inger Flaa har for lengst fått tittelen «Mor Gaula». Bjørg Singstad fortjener æresbetegnelsen «Mor MIL-O».

Historien er også slik at Bjørg fikk en o-skjerm av Martin, men Inger likte den så godt at hun måtte få den. Bjørg måtte derfor få en ny en som erstatning.Dette bildet er av Bjørg i 17. oktober 2019 hvor hun orienterer med gåstol på Horg Sykeheim.

Vi takker Bjørg for sin innsats for o-sporten i Melhus.
O6er Kregnesmo i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Jun 2020

Årets første offisielle konkurranse internt i klubben trakk til seg 25 deltakere og en ledsager, samt en hund, fordelt over flere generasjoner. Fire løyper, N, C, B og A, var det å velge mellom i kveld, som også var startskuddet for interncupen i Melhus orientering, O6eren. Nybegynnerklassen hadde tre deltakere, mens B-løypa var det 6 som valgte og en mer i C-løypa. Den lengste og tyngste løypa hadde hele 8 deltakere og en hund. Det ble drøye løpstider i kveld, for sørenden av kartet Sjetnemarka, byr på en del høydekurver, selv om start og mål var trukket noe opp fra parkeringsplassen. Uvant for klubben at det nesten ikke er parkering nok på en onsdagskveld. 

Bilde: Sjefen sjøl, Eivind Bakk, lytter til Frank Egil som fulgte datter Signe rundt i hennes B-løype. Det er fint å få diskutert veivalg etter et orienteringsløp.


Bilde: Johannes og mamma Kristin sammenligner veivalg, bomming og løpstider i B-løypa. Sønnen trakk det lengste strået i kveld på løpstid, men Kristin hadde bedre veivalg.


Bilde: Hege straks ferdig med sitt løp som eneste kvinnelige deltaker i langløypa. Stein Ivar heier.

Bilde: Fornøyde nybegynnere i mål. Orientering er artig!

Resultatene finner du i brikkesys som vanlig.

Neste løp i O6eren er 17. juni, som samtidig er klubbmesterskap. Om en uke er det trengningsløp. Mer senere om det på hjemmesiden.
1. løp i O6`eren i årets sesong onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Jun 2020


Kjell Rune er løypelegger i årets første løp i O6`eren. Det går fra Kregnesmo onsdag 3. juni med start mellom kl 1800 og 1900. Parkering og samlinsplass sees på kartbildet er på vegen mellom Kregnesmo og Buan og kjøreruten fra Brekkåsen vises her.

Det er fire løyper for alle og løpet er første i en serie på 6 løp med avslutning sist i september, så det er best å velge samme løype hver gang. 

Det er frivillig tidtaking som forringe onsdag og det praktiseres samme smittevern før, under og etter løpet. Løypene finner du nederst,  så du kan skrive de ut selv om du vil.

Det er mulig å få litt hjelp til løypene om det trengs, så nybegynnere er naturligvis velkomne! 

Nybegynner

2,0 km C

2,1 km B

4,5 km A

Her kommer noen stemningsbilder fra marka om noen ikke skulle ha o-tenning før onsdagen:


Kort video her.Godt oppmøte i første treningsløp med tidtaking

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Mai 2020


Tre fornøyde jenter etter vel gjennomført C-løype: Ingrid T, Ingrid P og Hanne.

Atle var løypelegger på Øybergkartets vestre del og uUtgangspunktet var Lauvåshaugan. 4 løyper med ulik lengde og vanskelighetsgrad ble tilbudt de kneppe 20 løperne.

Dette var første treningskveld med frivillig tidtaking etter nedstenginga i vinter. Oppspriting av hender og brikke før og etter løpet ble gjennomført for første gang i historien i vår lag. Sånn er det blitt.

Du kan lese noen resultater på Brikkesys og nedfor er det et knippe bilder fra kvelden.


Trening denne uka fra Lauvåshaugan.

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Mai 2020


Postenheter klare til bruk kan være et symbol på et steg mot mer normale tilstander også i o-sporten. Vi tar sikte på å tilby tidtaking til de som ønsker det under onsdagens trening.

Enheter og registreringsenheter blir grundig rengjort før start. Løpere, brikker og hender blir rengjort før påmelding, start og før innlesinga etter løpet. Slik er reglene som vi må følge og dette er et tilbud for de som ønsker tidtaking.

Det er Atle som er løypelegger med samling på Lauvåshaugene mellom Nordgrenda og Buvika onsdag 27.mai og med start mellom kl 1800 og 1930. Kjørerute er her. Det er parkeringsavgift som betales på SMS på parkeringsplassen.

Det blir lagt 4 løyper N, C, B og A og løypene blir, fra og med denne uka, ikke tilgjengelig annet enn løpskvelden. Blir noen løpssugen ut over denne treninga har vi masse poster i Ukens løype og Turo tilgjengelig!

Da treffes vi onsdag kveld! Fravær er kun aktuelt dersom du ikke føler deg frisk!


Løypene finner du her:

A.pdf

B.pdf

C.pdf

Ny.pdf


Finn FramDagen på Grønneset i strålende vær

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Mai 2020


Finn Fram Dagen ble ikke som vi var vant med i år, men den ble arrangert søndag ettermiddag 24.mai på Grønneset.

Rundt 25 deltok med stort og smått i godværet på det flotte uteområdet ved Ånøya. Løypene som ble brukt var de samme som har stått ute siden onsdag.

På bildet ser vi Anita Boruta med familie som har vandret gjennom opp til flere løyper i området. Hege vartet opp med premier etterpå som det er litt vanskelig å bestemme seg for.

Bildene under viser ung og litt eldre unge i den fine sitteområdet på nedre platå ikke langt fra vannlinja. 

Til uka går vi inn i en mer normal treningsuke med løp onsdag kveld, denne gangen med tidtaking.
Finn-fram-dagen

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Mai 2020


Har du lyst til å prøve orienteringssporten? 

Kom og bli med oss på Grønneset søndag 24. mai kl 1300 - 1600

Her vil det bli aktiviteter for små og store. Ta med hele familien og bli med. 

Kjøreruta fra Melhusbrua og til Grønneset ser du her. Start er lagt nede på flata ved første gapahuken.

PS! Pga smittevern oppfordrer vi alle til å ta hensyn og holde avstand. Mat/drikke tar dere med selv.

Sikkerhet tar vi på alvor -som bildet under viser har  vi satt ut løypevakter!Ukens kOrOna-O-løype og Finn Fram Dagen på Grønneset

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Mai 2020


Onsdag 20. mai  kl 1800 er løypene klare til denne ukes kOrOna-O-løype. Det er lagt på Grønneset ved Ånøya og har 4 alternative løyper og de står uten til søndag kveld. Kartet er tegnet i sprintnorm der bl.a. hus er grå-blå med svart konturlinje, ekvidistansen (loddrett høydeforskjell mellom høydekurvene) er 2,5m og målestokk for løpskartet er 1:3000. Kartet dekker et nokså lite område, så de lengste løypene blir nokså krokete.

Last ned løypa som passer deg og skriv ut!

Kjøreruta fra Melhusbrua og til Grønneset ser du her. Start er lagt nede på flata ved første gapahuken.
Vi har som vanlig kjernetid for felles o-treff onsdag kveld mellom kl 1800 og 1900.

På bildet ser vi noen få av de oppmøtte sist onsdag ved Hollumsåsen.


De samme løypene og postene blir brukt søndag ettermiddag i Finn Fram Dagen. Se egen nyhetssak om dette.

Det er Eivind som er løypelegger og her kommer løypene som du kan bruke:

Nybegynner

Kort

Mellom

Lang
Turorientering er i gang!

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Mai 2020


Da har vi gleden av å erklære årets sesong av Turo og Ukens løype for åpnet. 

Salget er i gang på vår Turo-portal https://turorientering.no/melhusil/ . All informasjon ligger tilgjengelig her.

Salg av Ukens løype er kun mulig gjennom Turo-portalen, mens turorientering også er mulig å kjøpe i de tradisjonelle konvoluttene som selges på Sportshuset i Melhus sentrum fra fredag 15. mai 2020 kl 1000.

Vårt tilbud til folk som synes marka blir litt tung og vanskelig heter Grønne løyper. Det kan hentes på Sportshuset eller lastes ned gratis på Turo-portalen. Deltagelse her er likestilt med ordinær turorientering.

Lykke til med meningsfull trim!


Som et ugjenkallelig bevis for sesongstart viser vi her at Martin har satt ut 1.posten i Ukens løype nr. 1. Ikke helt sommerlig vær, men alt det andre er på plass!

Ukens kOrOna-O-løype og Ukens Turo i Hollumsåsen denne uka

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Mai 2020


Vi fortsetter suksessen med ukentlige løyper og poster som står ute flere dager. Denne gangen er løypene i Hollumsåsen med parkering ved Lete i Letesvagen eller i Rogavegen. Se kjørerute fra Brekkåsen her. Starten er ved Rogen.

Vi har også denne uka satt kjernetid for trening onsdag kl 1800-1900 for de som ønsker å treffe andre eller tenke seg litt hjelp med orienteringa. Stein Ivar er løypelegger og kan vel gi noen småtips om løyper og terreng.

Løypene står ut fra onsdag 13. mai kl 1800 til søndag 17. mai om kvelden.

Vi følger som før smittevernrådene, så last ned løypa du velger fra linken nedenfor og hold avstand.

Kort

Lang

Nybegynner

Ukens Turo

kOrOnaløype for uke 19

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Mai 2020

Nå er kOrOnaløypa for uke 19 er satt ut i skogen. Start og mål er lagt til Bjønnabakken. 

Onsdag 6. mai åpner vi opp for fellestrening  på Bjønnabakken mellom kl 1700 og 1900. 

Vi vil følge smitteverntiltakene til myndighetene, og vi tilpasser oss slik at vi klarer å få en mer aktiv o-aktivitet sammen. Det blir ingen tidtaking, ikke ta på postene, last ned dine egne kart fra nettet, hold 1m avstand og ikke vær flere enn 5 i gruppen. Vi oppholder oss spredt når vi er flere, men vi har lov til å møtes i tilstelninger med mindre enn 50 personer dersom vi holder rede på hvem som er til stede.

Vi har også lagt ut noen poster for Ukens Turo – postene henger ute t.o.m søndag 10. mai.


Lang A.pdf

Mellom B.pdf

Kort C.pdf

Kort N.pdf

Turo.pdf

Ukens kOrOnaløype - uke 17 - nå også som turorientering

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Apr 2020

Da er ukens kOrOnAløype for uke 17 satt ut. Denne gangen er det junioren Kristoffer Lerli som har lagt løypene med utgangspunkt fra Gimse barneskole (C-bygget). Som ellers er det to løyper - kort (2,5 km) og lang løype (4,5 km).

I disse koronatider oppfordrer vi alle til å ta hensyn til andre. Det er ingen stempling og oppfordrer alle til å ikke berøre postene. Tidtaking og kampen mot klokke må den enkelte selv ta ansvar for.

Parkering enten på oversiden av C-bygget eller ved videregående skole.

Nytt denne gangen og fram til ordinær turorientering er klar, er at vi legger ut et kart som kan brukes til turorientering. Til forskjell for tidligere er det ingen koder eller registrering.

Last ned og skriv ut kartene selv. 

Kort løype - 2,5 km

Lang løype - 4,5 km

Turorientering - så langt du selv ønsker :-)


Løypene vil stå ute fra onsdag 29. april til og med søndag 3. mai.


God turVi har trukket ut vinnerne i årets påske-Tur-O

Postet av Melhus IL - Orientering den 28. Apr 2020

Ingen av oss hadde drømt om at påske-Tur-O skulle bli så populært. Selvfølgelig tilskriver vi Korona-situasjonen og hjemmepåske en stor del av æren. Hvor mange som egentlig har vært ute på jakt etter poster i løpet av påsken vet vi ikke, men det er helt sikker flere enn de 115 som sendte inn registreringsskjema.

Mange nye navn tyder på at det er mange som ikke har deltatt tidligere, noe som vi synes er ekstra hyggelig. Vi håper at flere har fått en liten smakbit på hva turorientering er og kan tenke seg å delta på dette senere også. At dette har falt i smak, kan vi bare sitere fra en av e-postene vi har mottatt:

"Dette var et kjempebra initiativ. Vi trosset snø, slaps og regn for å komme oss ut for å finne flest mulig nye poster. Spennende å se nye plasser. Dette må dere fortsette med!"

Ja, og det skal vi. Vi åpner årets ordinære turorientering 15. mai. I tillegg vil vi fram til da legge ut egne løyper hver uke. Følg med på våre hjemmesider og Facebook.


Siden deltakelsen ble så stor har vi trukket ut 5 vinner.

I premie vil de 5 vinnerne få årets turO-konvolutt + en liten overraskelse.

Vinnerne som ble trukket ut er:

 • Christian Bjørgum

 • Frode kvam

 • Aase Onsøyen

 • Ludvig Sundin Hamstad

 • Lars Ola Monsen


Vinnerne vil bli kontaktet for å avtale overlevering av premier.

Tusen takk for deltakelsen :-)
Ny runde med bestilling av klær!

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Apr 2020


Selv om vi er i en relativt restrektiv tid må vi ha klær!

Derfor kjører vi en runde med bestilling av o-klær nå i vår. Vi har satt fristen for bestilling til 1. mai!

Her er link til vårt utvalg av klær med og uten design. Her står utvalget, priser, størrelser og kontaktopplysninger til Ingrid som er kolleksjonsansvarlig. 

Merk at MIL-logoen er blitt forandre litt etter at bilde over ble tatt..
Ukens kOrOnaløype uke 17

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Apr 2020

Nye muligheter for trening, denne gangen fra dørhella til blodbanken, St. Olavs hospital, Øya, Trondheim. Kjell Rune har lagt 2 løyper, en på nesten 5 km og en på halve distansen. Postene på kortløypa er lagt på området til St. Olavs hospital i vakre parkomgivelser og mellom spennende arkitektur. Langløypa går fra Øya stadion i nord til  Professor Brochsgate i sør. Sisteposten er publikumspost, rett utenfor kontorvinduet til undertegnede. Virtuell kaffe  og banan serveres på anmodning. Løypene gir gode muligheter for sprintkartlesetrening, spesielt hvis man utfordrer seg selv og holder farten oppe i hele løypa. Men det er lov å ta det med ro og nyte natur og arkitektur. Kartet er brukbart men ikke 100% oppdatert. Håper mange tar utfordringen og prøver løypene, om du vil løpe fort og konkurrere mot deg selv eller andre og kanskje legger ut sitt løp på Livelox, eller om du vil ta det pent og nyte (noen nyter helst med høy puls også  - vi er så forskjellige, heldigvis).  Kanskje vil du dele bilder du tar underveis på instagram, og da gjerne med kommentaren @melhusorientering. 


Her er løypene:

Kort løype

Lang løype


Anbefaler at du skriver de ut på en god skriver slik at detaljer og farger blir tydelige. Postskjermens plassering er markert med purpur prikk. Det er ingen koder på postene. Det henger en liten o-skjerm på posten. 
Ukens kOrOna-O-løype i uke16 og Påske Tur-O

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Apr 2020


Det har vært svært stor aktivitet i de 6 Påske Tur-o-løypene i påska.  Disse står ute til søndag kveld den 19.april, så her er det mulighet for de som ikke har tatt alle de 60 postene.


Men påska er over og vi fortsetter i tillegg opplegget med utsetting av løyper hver uke.

Denne gangen er det Frank Egil som legger to løyper fra Tambartun på Gimsekartet. Med andre ord beveger vi oss sakte men sikkert ut i marka igjen. Kortløypa er på om lag 2,5km og langløypa på drøyt 4 km.

Løypene er klar fra onsdag 15. april rundt kl 1800 og står ut til litt utpå kvelden søndag kveld den 19. april.


Her er noen stalltips fra løypelegger:

- Markere overgang til skogsorientering med at starten på løypene er gateorientert/parkorientert, også blir det en smak av skog etterhvert.

- På langløypa har jeg lagt inn et par diabolske motbakker for at deltakerne skal kjenne litt melkesyre i lårene.

- Har bevisst unngått deler av nærskogen her der jeg vet at det fremdeles er noe snø. Løypene her er i hovedsak sørøstvendte og tilnærmet snøfrie.
Eller som Bjørnson sa det:

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
 
i den blir somren til!Her er det om å gjøre å holde formen ved like - samtidig å følge sikre smitteråd!


Og her er løypene:

Kort løype

Lang løype

Påske Tur-O - endring av post 39

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Apr 2020


På grunn av praktiske forhold og ikke helt oppdatert kart har vi flyttet post 39 fra lekeapparat i Losjevegen til hjørne på gjerdet i Pottenvegen, 

Last ned og skriv ut nytt oppdatert kart, eller du kan tegne inn ny plassering selv.

Sentrum løype 4
Kom deg ut på tur i påsken - bli med på O-avdelingens Påske turO

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Apr 2020

Ingen grunn til å sitte inne i påsken. Nå kan du gratis og koronafritt bli med på orienteringsavdelingen sin påske-turorientering.

Det er satt ut 6 løyper i nærområdet. 4 turer i sentrum, 1 tur i Anemarka og en på Gimse.

Alle som har tar 30 poster er med i kampen om en uttrekkspremie som er gratis TurO-konvolutt med en overraskelse. I tillegg kan det også bli noen tilleggspremier. 

Ber om at alle forholder seg til gjeldende smitteregler? Ingen berøring av postflagg.


Det er liv i o-løpere fortsatt!!

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Apr 2020


I likhet med de to første løypene i disse smitte-tider var det allerede fra første dag i løypa på Moholt observert flere MIL-løpere i dag. Eline og Martin var nok en av de første i dag og følgende koronafri rapport er mottatt:

Skikkelig fine løyper på Moholt og takk til Stein Ivar for det!  Sammen med  barnebarn Eline på 11 år tok vi utfordringen.  Hun ledet an og lærte etter hvert å knekke koden med å orientere kartet etter omgivelsene. Moholt Studentby er en myriade av bygninger og gangveger på kryss og tvers. Viktig å holde tunga rett i munnen. 2-meters avstanden ble opprettholdt og råd og dåd ble foretatt ved å bruke paraplyen som pekestokk som vist på bildet. Hun var kjempefornøyd med turen og tok det som et hyggelig avbrekk fra hjemmeskoledagen foran skjermen. Løypa er 100% koronafri og anbefales enten man springer på tid eller tar det som en spasertur i litt spesielle omgivelser.

Martin
Ukens kOrOna-O-løype i denne uka fra Moholt

Postet av Melhus IL - Orientering den 30. Mar 2020


Siste oppdatering fra løypen. 

Noen små endringer på postplassering pga. problemer med oppheng og endringer i kartet. Anbefaler å laste nye oppdatert løyper. I tillegg anbefales det nå joggesko (tirsdag ettermiddag). Noe slaps må påregnes men mye bart.

Løypen ligger også på Livelox.


Her kommer enda et korona-fritt trimtilbud. Denne uke skal vi til Moholt studentby med omland.

Parkering er foran bygget til Bregnevegen 65 like ved start/mål. Veibeskrivelse er her: https://goo.gl/maps/6T8LUrvELhN8xFLF9

Løypa står ute fra onsdag 1. april (ingen aprilspøk!) til tirsdag 7. april. Det er de små postskjermen med refleks som er hengt ut på postene. Vi har sendt  ut spioner som rapporterer om piggsko-føre pr. dato.

Tilbudet omfatter to løyper på 2,1 km og 3,6 km.

Kort.pdf

Lang.pdf
Ukens kOrOna-O-løype på Heimdal!

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Mar 2020


Denne uka har vi valg å resirkulere et opplegg som o-linja på Heimdal vgs har brukt nå nylig. De retter seg etter idretten og regjeringas pålegg om individuell løping og ingen felles start-tid. Det passer oss utmerket!

Her ser du kjørerute til skoleområdet ved Åsheim-skolene og idrettshall fra nordre rundkjøring på Klett.

Denne løypa har 33 poster og er 3,7km lang og noen lunde samme lengde som langløypa som står ute til i søndag kveld i Melhus sentrum. Det er bare å skrive ut og løp ivei! Er løypa noe drøy er det mange muligheter til å kutte under veis evt. å planlegge ei kortere løype før du starter. Kanskje to runder med halve postene hver?

Det er Hege som setter ut postene og løypa er klar fra kl 1900 onsdag kveld 23. mars og den står ut til søndag kveld 28.mars.

Link til løypa er her: Tips: Skriv ut liggende.

Link til Livelox er her. 

Husk de pålagte smitterådene! Her lister og smyger vi oss i form.
Egentrening Ukens kOrOna-O-løype

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Mar 2020


Vi har i går mottatt informasjon fra o-forbundet om hvordan laga skal forholde seg til egenaktivitet. I den omfatter også turorientering og ukens løype. Disse arrangementer vil gå som normalt når våren kommer.

Når det gjelder treninger og løp er alle disse pr. nå ikke lovlige, men...

Egentrening er lov og vi kan sette ut poster og legge ut løyper til nedlasting til bruk når det måtte passe. Det er da viktig å følge FHI`s råd om smitte.

Postene i vår først løype er nå ute i Melhus sentrum og Atle er løypelegger. Løypene blir stående til søndag kveld den 22. mars. Ta gjerne postene i mørket. Det er bare små refleksskjermer som markører uten tidtakerenhet. Du må ikke berøre skjermene!

Kort.pdf                       Lang.pdf

Link til Livelox:  https://www.livelox.com/Events/Show/45648/Trening-uke-12 


Legger ut et klipp fra NOF`s infoskriv til laga:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktivitetsinfo til klubbene i disse «smittevern»-tider

Vi er inne i en ekstremsituasjon, som verden ikke har opplevd maken til i fredstid. Vi må derfor ta inn over oss at hvert enkelt menneske og hver enkelt organisasjon har ansvar for å bidra til å hindre spredning av smitte. Dette medfører nødvendigvis sterk innskrenkning i handle- og bevegelsfriheten.

Alle fellestreninger er avlyst inntil ny beskjed gis fra NOF sentralt. Klubbene kan legge ut sine o-tekniske økter på nett for individuell nedlasting og utskrift, og ikke minst individuell gjennomføring. Ved utøvelse av aktiviteten SKAL myndighetenes pålegg til smittevern overholdes. Det skal ikke utplasseres stemplingsenheter, og utøverne skal ikke berøre postskjermene. Det gjennomføres derfor heller ingen felles oppvarming, ingen utveksling av veivalg og strekktider som medfører fysisk kontakt mellom mennesker. Reise til og fra trening må også utføres iht råd fra helsemyndighetene.

All publisering av aktiviteten skal inneholde informasjon om viktigheten av å overholde myndighetenes pålegg om smittevern, og den enkeltes plikt til å unngå smittespredning!

Alle enkeltpersoner og organisasjonsledd skal følge helsemyndighetenes pålegg og anbefalinger! NIF har i tillegg til sin informasjon om corona-viruset, presisert at egenorganiserte aktiviteter ikke må stride mot helsemyndighetenes vedtak.

 

Folkehelseinstituttet (FHI) sier samtidig at fysisk aktivitet er bra for helsa, og anbefaler alle å være i aktivitet innenfor de rammer som er satt av smittevernhensyn. Se følgende sitater fra FHI:

 

«Barn og unge anbefales å være moderat til hardt fysisk aktive i minst 60 minutter om dagen.»

 

«Fysisk aktivitet og sunt kosthold påvirker både psykisk og fysisk helse.»

 

«Ved å øke nivået av fysisk aktivitet i befolkningen kan det således være mulig å forbedre helse.»

 

NOFs anbefalinger

NOF anbefaler derfor at klubbene iverksetter og opprettholder sine tilbud knyttet til egenorganisert aktivitet, med flere begrensende tilpasninger for å hindre spredning av smitte.

Egenorganisert trening

Alle fellestreninger er avlyst inntil ny beskjed gis fra NOF sentralt. Klubbene kan legge ut sine o-tekniske økter på nett for individuell nedlasting og utskrift, og ikke minst individuell gjennomføring. Ved utøvelse av aktiviteten SKAL myndighetenes pålegg til smittevern overholdes. Det skal ikke utplasseres stemplingsenheter, og utøverne skal ikke berøre postskjermene. Det gjennomføres derfor heller ingen felles oppvarming, ingen utveksling av veivalg og strekktider som medfører fysisk kontakt mellom mennesker. Reise til og fra trening må også utføres iht råd fra helsemyndighetene.

All publisering av aktiviteten skal inneholde informasjon om viktigheten av å overholde myndighetenes pålegg om smittevern, og den enkeltes plikt til å unngå smittespredning!
Orienteringsavdelinga i disse koronatider

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Mar 2020


Som forrige nyhetssak viser er vi inne i en unntakstilstand i Norge på linje med store deler av verden.

Nyhetssaken gikk på beskjeden fra Norges idrettsforbund om at all organisert aktivitet skulle opphøre. Melhus idrettslag har stilt seg bak dette og har kommet med følgende uttalelse i referat fra siste styremøte. Oreinteringsforbundet har også sluttet seg til dette noe som denne nyhetssaken viser. 

Så til MIL, orientering.

Det enkleste blir å informere om vår aktivitet kommende 14 dager: De to vintertreningskveldene 18. og 25, mars. er naturlig avlyst. Purple Pen- kvelden torsdag 19. mars går også ut, men vi skal følge opp nye brukere med individuell opplæring, for det blir nok ingen egen PP-kveld i vår. Vi vil gjerne høre fra løypeleggere som er usikre eller helt nye brukere av PP om å ta kontakt. Martin Melhuus vil følge opp nye brukere som er løypeleggere i Ukens løyper.

Så til tida mellom overgangen fra de først 14 dager med unntakstilstand (27.3.) og påske: Vi har foreløpig sagt at Dagsamlinga søndag 29. mars og treninga onsdag 1. april settes på vent. Vi antar at vi kan si noe mer om det om ei ukes tid. Det er stor sjanse for at samlinga og treninga vil gå ut p.g.a. forlengede restriksjoner og da har vi påska like om hjørne.

Det som er å si om påske helg og hverdager framover, om dette fortsetter, vil disse dagene bli temmelig like for mange av oss. Styret vil i nærmeste dager møtes til et bevegelig styremøte utendørs for å planlegge noe aktivitet for å bøte på dette som kan gjennomføres enkeltvis, men ikke før etter den 26. mars. Følg med på hjemmeside og epost!

Det som nå er viktig er at vi ikke slutter å rører oss!

De som har karantene er det bare å legge opp styrketrening inne med påfølgende  løping i trapper f.eks.

O-løpere uten karantene må komme seg UT! Få på skia eller joggesko og få opp pulsen! Det som er viktig er å følge helsemyndighetenes råd om hygiene som også innebærer at vi ikke trener mange sammen, men få av de vi omgås til daglig.

Et godt treningsråd er (ja det er så effektivt at dette blir mellom oss): Går på ski eller på føttene i løssnø! Det gir styrke, balanse og kondisjon - fenomenalt! Og som sagt må dette blir mellom oss!

Skal for øvrig hilse fra fjellet......
Intervall - innendørs o-løp og sirkeltrening i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Mar 2020


Ingrid P, Hanne, Hanna og Ingrid P slapper av et halvannen times trening. Signe var også med, men hadde dratt før avbildning. 

Disse hadde ballspill, litt prat om symboler til postbeskrivelse, stjerneorientering og o-løype inne i gymsalen på et o-kart over salen. Svært god innsats var det og alle virker her fornøyd med økta som Eivind hadde lagt opp.

Stein Ivar var bas for en times intervall-trening i bakken opp fra Trøndertun. Etterpå hadde vi stasjoner med sirkeltrening i gymsalen og litt kart-trening på sprintkartet i sentrum.

Alt i alt en fin treningskveld!

Trening og Hovedløp-samling i uke 11

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Mar 2020


Stein Ivar er i godt humør, her fra trening for et drøyt år siden. Det er han fortsatt og skal lede treninga onsdag for voksne.

Onsdag 11. mars er det trening igjen fra Brekkåsen idrettsbarnehage.

Eivind starter kl 1830 med rekrutt-trening inne for rekrutter. Det blir ballspill, litt prat om kart og o-løp inne som stjerneorientering o.a.

Kl 1900 starter voksentrening med Stein Ivar som leder. Først er det intervalltrening og kl 2000 trekker de inne til sirkeltrening.

Torsdag 12. mars kl 1800 arrangerer Atle samling for ungdommer fra 13 år og oppover fra Melhus vgs. Det blir både o-løp i sentrum og sosial samling med pizza-servering etterpå. Alt dette er gratis. Det er påmelding inne onsdag kveld. Vi kan snakkes med om dette på treninga onsdag. Se innbydelsen her.
Speidere på besøk under kveldens o-trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Mar 2020


Kveldens o-trening hadde besøk av en stor kontingent speidere. Her er de fleste av de nærmere 25 som møtte opp med Arne Skarsem som leder. Leder var også t.h. Kristin Grønn-Hagen. Jonny Rødsjø hadde forlatt stedet tidligere med noen av småspeiderne.

  

I halv sekstida kom de yngste i alderen 3.-4. klasse.Noe over 10 speidere fikk en kort innføring i kart, løperbrikke og løyper og så stimet de i vei i den 1.6 km lange løypa fulgt av en voksne. Dette gikk helt utmerket!
Atle fulgte denne friske gjengen:
Lars, Magnus, Iver og Sigurd. Lars bar brikken, kunne ikke bære kart fordi han måtte ha en hånd ledig. Iver var veiviser, Magnus var eldst og Sigurd hadde fått nytt PS4 spill. Artig gjeng. 😀


Det er også en liten video-snutt også fra løypa.En halv time seinere kom en enda større kontingent i alder fra 5. trinn og oppover. De ble tilbudt en løype på 2,6 km og de også med en voksen med. Det ble en flott tur på Brekkåsen i en fint vintervær!

Så til slutt kom rekrutter og voksne som vanligvis er med på o-trening og tok 2,6 km eller 3,5 km løyper. 

Hege sine løyper ble godt tatt i mot og kvelden ble vellykket på alle vis. Takk til ivrige og spreke speidere!

Etter løpet ble tid til en runde sirkeltrening i gymsalen med de av våre som hadde anledning.
Nattløp onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Mar 2020


Da er vi kommet til nattløp igjen fra Brekkåsen idrettsbarnehage! 

Hege har lagt tre løyper, som for det meste går i gater og streder. Løypelengdene er 1,6km, 2,6km og 3,5km. I tillegg til gode sko og klær må kompass, brikke og refleks tas med.

Det er mulig å starte fra kl 1830 og framover. De voksne vil kl 2000 trekke inn i gymsalen til sirkeltrening og kanskje  litt kart-trening og kan beregne tida når det er passe å starte.

Rekrutter starter litt når det passer, men det er greit å møte opp til ordinær tid kl 1830. 

Speiderne har bebudet at de vil legge samlinga si denne kvelden til o-løpet sammen med oss, så det blir spennende. Vi hjelper de og veileder så godt vi kan. De kan være potensielle o-løpere!

Flott oppmøte på dagens fellestrening

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Feb 2020

Hele 16 o-løpere deltok på kveldens o-trening. Jentene var først ute og trente på å løpe med kompass. Etterpå trakk de inn og avsuttet treningen med ball-lek. Vi litt eldre løp først en rolig tur langs Kregnesvegen før vi trente kjernemuskulatur og o-tekniske ferdigheter. Vårin, Hanne, Hanna, Ingrid T, Ingrid P og Signe deltok på kveldens trening.
Jentene spilte  litt kanonball for å få tilbake varmen etter en time med kompasstrening ute i kulda. 

Etter treningen fikk Kjell Rune fortjent heder etter mange år i styret. Nå har Kjel Rune gitt stafettpinnen videre. Kjell Rune har hatt et glødende engasjement for klubben. Han har ivret for at vi skal ha trening hele året. Kjell Rune startet opp vintertreningen og han har organisert den i mange år nå. Han har villig delt sin treningskunnskap med oss. Tusen takk for grundig jobb Kjell Rune.

Kjell Rune fikk fine blomster for mange års engsajement i styret.

Årsmøte gjennomført i rolige former i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Feb 2020


Under årsmøtet fikk Hege Solhjem Melhuus tildelt MIL`s diplom som kretsmester 2019 av ny(gjen)valgt leder i o-avdelinga Eivind.

Ellers gikk årsmøtet helt greit med gjennomgang av årsmelding, regnskap, budsjett og årsplan.

Valgene gikk som en røyk etter et grundig arbeide av valgkomiteen. Her er en oppsummering:

Leder for 2 år: Eivind Bakk. To styremedlemmer for 2 år: Frank Egil Holm (ny) og Hege Solhjem Melhuus (gjenvalg). Stein Ivar Foss og Atle Pedersen har ett år igjen. Ny i valgkomiteen for 2 år: Kjell Rune Logan-Halvorsrud. Ingrid Rønning har ett år igjen. Kartansvarlig for 1 år: Eivind Bakk. Ansvarlig for Ukens løype for 1 år: Martin Melhuus. Ansvarlig for Turo for 1 år: Stein Ivar Foss og Eivind Bakk. 

Kjell Rune Logan-Halvorsrud gikk ut av styret og ble takket av med en plante.

Etter en stopp med noe vått og tørt, fortsatte kvelden med medlemsmøte. Det ble det bl.a. presentasjon av et forenklet opplegg for administrering av Ukens løype. Martin får nå i år med seg styret for å prøve dette ut i år.

Ellers var vi innom temaene rekruttering og opplæring, Turo, kart, turer/samlinger, terminlista og skoleorientering.

Vi vil komme tilbake med fyldigere reportasje fra møtet om ikke lenga.
Trening i uke 9

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Feb 2020


Det er o-trening igjen etter vinterferien!

Onsdag 26. februar er det i gang fra Brekkåsen idrettsbarnehage. Gode klær og sko er nødvendig sammen med hodelykt og kompass. 


Rekruttene starter kl 1830 med utetrening med Eivind. Da blir det kompasstrening og løping fram til kl 2000.

Atle har ansvaret for de voksne og da blir det en times langkjøring fra kl 1900. Kl 2000 blir det sirkeltrening inne i gymsalen.

Vinterferiepreget trening denne uken med smak av bar bakke

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Feb 2020

På grunn av vinterferie var det naturlig med en del frafall på onsdagens trening. Det la ingen demper på innsatsen og humøret til de som møtte opp. To grupper ute hvor den ene tok turen over Hollumsåsen og Lete, mens den andre tok den samme ruten med tillegg til en tur via Aundalen. Naturlig intervall var tema på uteøkten. På turen over Hollumsåsen fikk vi en liten smak av bar bakke og følelsen å løpe i terrenget igjen. Ikke lenge igjen til sesongstart... 

Siste timen inne ble gjennomført med vanlig styrketrening og uttøying i regi av Stein Ivar.
Årsmøte i o-avdelinga tirsdag 25.februar

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Feb 2020


INNKALLING TIL ÅRSMØTE I MIL O-AVDELING TIRSDAG 25. FEBRUAR 2020 KL 1900 I GRUVA 2. ETASJE (Merk dato og etasje)

 

SAKLISTE:

 1. Godkjenning av innkalling og sakliste.
 2. Valg av møteleder, referent og to til å skrive under møteprotokollen.
 3. Årsmelding 2019.
 4. Årsregnskap 2019.
 5. Arbeidsplan 2020.
 6. Budsjett 2020.
 7. Valg..

Leder for 2 år, to styremedlemmer for 2 år, ansvarlig for –Turo for 1 år, ansvarlig for Ukens løype for 1 år, kartansvarlig for 1 år og en person i valgkomiteen for 2 år.

(Årsmelding, regnskap, budsjett og valgkomiteens innstilling er sendt ut på epost).


Etter årsmøtet blir en pause med noe vått og tørt.

 

MEDLEMSMØTE (sånn i 8-tida)

 Vi bruker å ta for oss det meste i denne delen av møtet:

 • Vi vil legge fram en forenkling av Ukens løype
 • Så må vi diskutere litt inngående omkring rekruttering og treninger.
 • Turorientering.
 • Turer og samlinger. 
 • Internopplæring.
 • Terminlista med arrangørveileder og egne løp.
 • Skoleorientering og All-idrett.
 • Kart.
 • Kolleksjon og design.

 

VEL MØTT TIL TILBAKEBLIKK FRA 2018 OG PLANLEGGING AV 2019

 

STYRET O-AVDELINGA
Trening i uke 8

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Feb 2020


Stein Ivar har kommandoen kommende onsdag.

NB! Rekruttene har ikke trening denne uka.

De voksne derimot har fullt program onsdag 19. februar med Stein Ivar i ledelsen. Kl 1900 er det intervall-trening fra Brekkåsen idrettsbarnehage. Kl 2000 er det sirkeltrening inne i gymsalen. Kanskje blir det veivalgstrening også?
Bra oppmøte på vinteroløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Feb 2020


Hanne og Hanna inn mot samleposten i elgstien.

Reidun og Gunleiv hadde både o-løp og innetrening onsdag kveld.

Heile 13 løparar var ute og fann postar på onsdag kveld. Ei kort løype på 2,3 km og ei litt lenger på 4,4 km i bustadområdet på Brekkåsen. Stort sett var postane tilgjengeleg frå brøyta veg, med eit par unntak på langløypa. Litt trening på vegval vart det - også for den som er godt kjent blant dei mange stiane og vegkryssa på Brekkåsen.

 Gode løpstider, og framfor alt flott innsats, frå alle generasjonar løparar. Tydeleg at folk gler seg til o-sesongen - det lovar godt!


Signe har stemplet og drar ut på neste strekk,mens

Erik kommer inn og stempler.

John studerer neste strekk etter stempling.

Kristoffer hadde en av kveldens kjappeste løpsider.

Her er et stemningsbilde fra Elgstien. Om det ser ut til at det er venting, så venter vi ikke på Gjermund Eggen!Då alle var vel tilbake og hadde fått att pusten vart det ei god økt med sirkeltrening i gymsalen. Snittalderen var nok noko høgare her enn på o-løpet, men like fullt; veldig triveleg!

 

Takk for i kveld!


Treneren er en stuegris...

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Feb 2020Det er meldt skikkelig grisevær i kveld. Jeg tar med opplegg for både ute- og inne-trening til ungdommene. Enten blir alle inne, eller så blir alle ute. Vi bestemmer det sammen kl 18.30 i kveld. Hilsen Atle.Trening i uke 6

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Feb 2020


Kjell Rune skal lede onsdag kveld, men de voksne denne gangen. Vårin dukker nok opp også.

Ny treningsuke er kommet! Onsdag 5. februar er tida og stedet er Brekkåsen idrettsbarnehage.

Atle starter opp kl 1830 med rekrutt-trening. Den går utendørs med ulike øvelser med kart og kompass. Ta på gode uteklær, kompass og lykt. Det blir lagt vekt på både o-tekniske øvelser og løping.

De voksne blir ledet av Kjell Rune og starter kl 1900 med langkjøring. Løpeøkter blir alltid tilpasset løpeformen, så de passer alle.

Kl 2000 trekke de inn og det blir sirkeltrening som vanlig.
Fint oppmøte på kveldens trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Jan 2020


Konsentrerte rekrutter når høydekurvenes hemmeligheter skal avsløres.

Onsdagens treninga startet med rekrutt-trening inne i Gymsalen på Brekklåsen idrettbarnehage. Eivind hadde ordnet med litt prat om høydekurver for rekruttene. Etter en kort innføring ble det drilling med arbeidsoppgaver sammen med en øvelse av å orientere kartet som heter Magic Sqare. En kort og intens stafett avsluttet kvelden. Helt til slutt ble det tid til frilek som denne denne videoen viser.


John hadde regien for de voksne. Han startet med en drøy time med intervall-trening. Den foregikk ved Tambartun hvor intervall-draga ble kombinert med steinplukking. En ikke en helt ordinær øvelse undrer våre treninger, men det fungerte!

Etterpå ble det en god økt med styrketrening etterfulgt av veivalgstrening med kart fra fjorårets Blodslitet. 

En flott treningskveld var over.

GPS og Strava-kurs i morgen kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Jan 2020


Atle innbyr torsdag 30. januar kl 1900 i Gruva til innføring i GPS-sporing i løp og bruk av Strava til å vise sporet på løpskart. Ingen forberedelse trengs, men ta med pc og evt. GPS-klokke.

Trening i uke 5

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Jan 2020


John byr opp til trening denne uka!

Vintertreninga fortsetter for fullt onsdag 29. januar fra Brekkåsen idrettsbarnehage.

Først ut er rekruttene som trekker inn i gymsalen denne gange fra kl 1830. Tradisjonelt program med ballek, kartøvelser og løpetrening av forskjellig slag. Eivind har treninga denne gangen.

Fra kl 1900 rykker de voksne inn, der John først vil legge opp utendørs intervall - det bruker å bli litt spennende med det.

Kl 2000 blir det sirkeltrening inne. Det er bare å henge seg på. Det er allerede siste onsdagstrening i januar!
O-løp ute og klassisk musikk til sirkeltreninga inne i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 22. Jan 2020


O-kveld med Martin ble innholdsrik!

Først to fine løyper i skogen rundt Nordgardsmyra øst for Hollumsvegen, hvor 13 løpere koste seg i et flott vinterlandskap med lite snø, ikke mye vann, men virkelig stødig til løping.John inn etter en frisk tur i skogen. Langløypa gikk rundt Norgardsmyra og med litt utglidning ute i skråninga i øst. Så nesten ned til Tambartun og opp i boligfeltet mot barnehagen.

Løpsresultater ble lagt på Brikkesys.


Så var det innetrening. Her fikk vi stor inspirasjon i klassisk musikk som falt i smak: Die Forelle (Ørreten) av Franz Schubert. Musikken skal gjenspeile ørrentens elegante bevegelser i vannet.
Så godt samstemt med våre bevegelser kunne det ikke blitt!
Her er gjengen ferdig med dagens økt.
Til slutt ble gavene fra O-forbundet som vinner av Årets turorienteringsarrangør 2019 foreviget sammen med siste års ansvarlige Stein Ivar og Eivind.

 


Vintertrening med o-løp onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Jan 2020


Vi er kommet til treningskvelden med o-løp igjen. Med det milde være vi har hatt fra siste halvdel av jula er snøen så godt som borte og da blir det løp i marka! Martin er løypelegger og har følgende rapport:

Jeg har laget 2 løyper på Gimsekartet. Løype KORT 2 km med B/C nivå og LANG 3 km med A/B nivå. Kortløypa holder seg oppe på platået, mens langløypa sklir litt utafor. Over halvparten av løypene går i skogsterreng. Målestokk 1:5000. Det er noen snøflekker, men de er ikke noe problem så lenge det ikke kommer mer hvitt ovenfra. PIGGSKO  er et must, da det er glatt på stiene enkelte steder. Start og innkomst fra Idrettsbarnehagen som vanlig. Viktig at vi starter fra kl 18.30.  

Altså onsdag 22. januar er dagen og start er fra kl 1830. Lad lykter og finn fram piggsko.

For de voksne blir det sirkeltrening inn i gymsalen, denne gange uten ullsokker. Det skal vist være fare for veivalgstrening i pausene mellom hver serie.
Trening fortsetter tross litt glatt føre og noe sykdomsforfall

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Jan 2020


Trening med sokker på forlabbene - et hemmelig våpen? 

Treninga onsdag kveld fortsetter som vanlig og Eivind tok seg av et sykdoms-redusert rekruttfelt. Noen ville løpe linjerorientering ute lagt som intervall-drag og noen ville være inne med ballspill, karttegn og bilder med løping.  Det ble også tid til litt prat om høydekurver.

Ingrid hadde lagt opp treninga og det startet med langkjøring. En helt ordinær økt.

Det spennende begynte inne med en ny vri for o-løpere: Skli deg i form! Beskjeden var å stille i rene ullsokker og de ble brukt glideøvelser brukt som styrketrening, særlig for kjernemuskler. Helt tydelig at dette gjorde godt ikke bare for disse musklene, men også rygg, hender og føtter, i tillegg til fin balansetrening. Sokkene ble bruk i glideøvelser både på føttene og på hendene.

En spesiell treningsform som gir et dytt framover i formen. Det vil vise seg - ikke minst vil det nok kjennes om ett par døgn.......
Trening i uke 3

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Jan 2020


Treninga fortsetter onsdag 15. januar fra Brekkåsen idrettsbarnehage!

Rekruttene starter kl 1830 inne i gymsalen med litt variert trening som ballspill, litt om karttegn og forskjellig løpsøvelser med og uten kart. Eivind leder treninga.

Ingrid har voksentreninga denne gangen og starter kl 1900 med langkjøring.

Så kl 2000 blir det innendørs-trening med bl.a. sirkeltrening? eller noen annet? Ingrid ber oss om å ta med ullsokker - rene ullsokker! Dette lyder kryptisk - det er bare den som møter opp som får svar på undringa! 
Pang-start for vintertreninga på nyåret!

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Jan 2020

Atle og rekruttene hadde ei fin og variert økt inne, blant annet med o-teknisk trening med fokus på kartdetaljer. Sistnevnte en øvelse ute-gruppa ble utfordret på når de kom inn etter intervall-økta.


Intervall-økta forgikk ute på fotballbanen, med drag på kryss og tvers. Pulsen var høy, men stemningen god!


Innetreninga startet som nevnt med ei økt med fokus på kartdetaljer, en stafett-variant, og her skulle det vise seg at rekruttene var et hakk skarpere enn utegjengen


En variant av Tabata utgjorde kveldens styrketreninga. Også her ble det høy puls, men en ny runde  kartarbeid på tampen av kvelden fikk alle i balanse igjen! Vi avslutta med stafett og vinnerlaget bestod av Kristoffer, Johannes og John. 

Neste onsdag er det nye muligheter i regi av Ingrid, og oppfordringa fra henne er: «møt med rene ullsokker til styrketreninga»! Spennende!!
Vintertreninga i gang fra onsdag kveld!

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Jan 2020


Onsdag 8. januar fra Brekkåsen idrettsbarnehage er plassen!

Atle har rekrutt-treninga og det blir innetrening fra kl 1830 og fram til kl 2000. Det blir både ballspill og forskjellige o-leker med løping. For de av rekruttene som ønsker utetrening vil det bli ordnet et opplegg for disse med start kl 1830.

Hege har voksentreninga. Det starter kl 1900 med intervall-trening ute. Kl 2000 blir det sirkeltrening med kart-lesing i pausene.

Da er vi i gang i det nye året!!