Audun B med respektabel innsats i NM i Mostadmarka I helga

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Sep 2020

Audun Bakk forteller om gjennomføringen til arrangør og tidligere verdensmester Stig Berge. 

Tekst og foto: Erik Borg/Trønderbladet


Melhus IL hadde med én mann på første distanse under NM-uka i Mostadmarka i Malvik.

– Moro å være med på et flott arrangement så nært hjemme, sier Audun Bakk.

1970-modellen ble nummer 57 av de 73 deltakerne i herrer 21 år og eldre. Visst var det en del minutter framover til de beste, men det var også flere bak karen fra Gimse. Han var kanskje feltets eldste.

På langdistansen hadde han lenge god kontroll, men på den siste av de to rundene ble det noe tidstap.

– Jeg var sliten, og det var virkelig noen stigninger, sier Audun.

– Det ble bra til slutt?

– Jeg er seig. Det gikk på det jevne.

Audun er også med på mellomdistansen under NM-uka.

Valgte bort linsene

Kvelden før konkurransen, som av mange av storfuglene ble regnet som den viktigste denne sesongen, for langdistansen er selve urdistansen i orientering, tok Audun et valg som hadde stor betydning for hans del. Melhusbyggen bestemte seg for å løpe uten linser. Formålet var å kunne lese det meget detaljrike kartet bedre.

– Jeg er nærsynt. Uten linser ser jeg ikke like bra på avstand, men de oransje postene ser du likevel.

Av landets fremste

49-åringen var forrige helg med på Veteranmesterskapet i Eiker. Der sprang han mot jevnaldrende og var helt i toppen. Det ble 13. plass på mellomdistansen og sjetteplass på den lange.

– Alt i alt er dette en veldig god uttelling på ei mesterskapshelg. Kanskje det beste resultatet fra en Melhus-løper i et veteranmesterskap i orientering noen gang, står på det hjemmesiden til Melhus IL, som er imponerende oppdatert med jevnlige nyheter.

Melhusbyggen var med på orientering i oppveksten før det ble mer ski og friidrett. Etterhvert ble det mye problemer med akhilles i føttene og også flere operasjoner før beina ble bedre og postjakten ble gjenopptatt. I 2007 ble han nummer 26 på ultralang-NM, hans beste seniorprestasjon i orientering. Bakk var allerede da av de eldre i feltet.

– I år er det blitt 25–30 konkurranser inkludert treningsløp. Orientering er fin variasjon i treningen.

Audun i fint driv under langdistansen i Mostadmarka

Rimelig ivrig

Bakk var nok fort av de i NM-feltet som trener mest. Det blir gjerne ni–ti økter i uka. Ti mil hender seg at det blir på rulleski. I løpet av et år blir det 750 treningstimer for super-veteranen. I langrenn er han av verdens beste i sin alder. Han har vært topp hundre på alle de tre store langløpene Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Marcialonga. Senest for to år var han den 92. raskeste av alle på Vasaloppet.

– Jeg staker på rulleskiene.

To–tre ganger i uka løpes det i terrenget. Når han orienterer, får han tid til å se etter mer enn poster.

– Det er så fint å komme seg i naturen. På langdistanse-NM hadde jeg tid til å se meg rundt og nyte den fine utsikten. Det er  nesten ikke en sti og ordentlig villmark i Mostadmarka.

Med tanke på skisesongen er mye uvisst.

– Men jeg kan da ikke gi opp å trene. Det vil være hardt å trene seg opp igjen, smiler veteranen.

En oppgave gjenstår

I orientering er sesongen på hell, men en viktig oppgave gjenstår etter NM-uka som for hans del avsluttes med finalen på mellomdistansen lørdag. Bakk har en av hovedrollene på en lokal o-begivenhet.

 – Jeg skal være løypelegger for Gimse by Night, sier han.

Onsdag 30. september er natt-orienteringsløp med fellesstart.

NM langdistanse

D 21-E, 8 370 m: 1) Andrine Benjaminsen, Lillomarka OL, 1.04.05, 39) Pauline Røstum Bellingmo, NTNUI, 1.46.31.

H 19-20E, 10 310 m: 1) Niels Christian Hellerud, Halden SK, 1.11.53, 5) Aslak Heimdal, NTNUI, 1.19.46, 6) Johan Christie Ørke, NTNUI, 1.20.31, 7) Anders Vestøl, NTNUI, 1.20.32, 10) Sigurd Paulsen Vie, NTNUI, 1.23.28, 29) Peter Andreas Gisholt, NTNUI, 1.50.18.

H 21-E, 13 470 m: 1) Audun Heimdal, NTNUI, 1.27.19, 16) Andreas Sølberg, IL Leik, 1.40.25, 17) Oskar Andrén, IL Leik, 1.40.48, 46) Ola Keiserås, IL Leik, 1.56.11, 57) Audun Bakk, Melhus IL, 2.29.28.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.