Det vanskelige 3. strekket

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Jun 2014

(01.06.2014) Mange deltagere i de to lengste løypene hadde mange "æresrunder" i O6`eren nå sist onsdag. Les litt om hvordan et slikt strekk kan takles av den enkelte løper med 3. strekket som eksempel.

Link til kartutsnitt: 3. strekk 28.5.2014 med 2. posten som kode 111 og 3. posten som kode 121.

Strekket er svært interessant og lærerik for alle. Løypeleggere vil alltid finne utfordringer ved at raskeste veivalg er det vanskeligste og sikrere veivalg der løperen vil bruke lenger tid.

Raskeste veivalg her er å runde på sørsida av skrentrekka og opp til bev. myr som krysser stien. Dette vil for mange være det siste sikre sjekkpunkt før posten. Derfra må det brukes en stødig kompasskurs og svært nøyaktig finorientering: Løper ned et søkk med ei kvit stripe (som viser seg å være en oppfrisket traktorvei) gjennom det grønne. Videre ned to høydekurver til ei tydelig flate, som strekker seg langt sørover, med ei lita myr på - viktig å finne den for å korrigere kursen. Like etter kan du observere nedre del av et framspring på venstre hånd. Da nærmer du deg posten som skal ligge en høydekurve lavere ned enn flata du løper fra. Ikke bare se etter søkket, men også det spesielle framspringet utenfor - kan kanskje sees bedre enn søkket. Bommer du stopper du i skrentene bak. Ikke let for lenge, men ta deg raskt opp litt sørvestover og få tak i sti/grassletta.

Dette strekket fordrer at løperen har en klar plan for hvordan posten tas etter at stien 200 meter før forlates. Dersom du ikke har en klar strategi for rett på-løping og at du føler dette blir for vanskelig,  du velge et sikrere veivalg der du kan ha bedre kontroll: Løp bekken til du kommer til stikrysset og følg stien ned til der grassletta/stien går i retning mot posten - stødig kurs fra grassletta.

Et annen lærdom er den svake traktorveien i løpsretninga som ikke står på kartet (bare med ei kvit stripe gjennom det grønne. Vi kommer over mange detaljer i hvert o-løp som ikke er avmerket av ulike årsaker. Denne gangen var det en oppfrisket traktorvei og det er det mange av denne sommeren etter alle vindfallshogstene. Prosedyre når en kommer til en detalj som du ikke finner på kartet er: 1. Er jeg på riktig sted? 2. Dersom du er det må denne detaljen glemmes fortest mulig. Den kan ikke hjelpe deg med noen ting i kartlesinga. Konsentrer deg kun om detaljer som står på kartet!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.